Egyre olcsóbb a forint alapú lakáshitel, mégsem kell senkinek

Világgazdaság2014. április 8. 10:30

Mélyponton a hitelfelvételi kedv, pedig most már az eurós hitelnél is kedvezőbb kamatra lehet forintalapú lakáshitelt felvenni. A félszocpol bevezetése talán lendületet adhatna a hitelezésnek - írja a Világgazdaság.

Hiába lett hivatalosan is olcsóbb a forint lakáshitel az eurósnál, ez sem hozta meg a hitelfelvételi kedvet. A forint alapú lakáskölcsön átlagosan 7,23 százalékos kamattal kapható, míg az euró alapúak 7,35 százalékos kamattal ketyegnek.

Pedig a hitelezés élénkítésére nagy szükség lenne, hiszen többek között a GDP éves növekedését is lassítja a visszafogott hitelkínálat. A hitelezés élénkítésére több eszközt is segítségül hívhatnak. Az egyik például a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által is alkalmazott kamatcsökkentés. A lakáshiteleken ennek komoly hatása van, a kamatok történelmi mélypontjuk környékén vannak, és a következő hetekben is várható még csökkenés.

Míg a piaci forintalapú kölcsönök kamata csökken, addig az államilag támogatott hiteleknél az esés megtorpant. Az egyéves kamatperiódusú támogatott hitelek tavaly december óta már a minimális hat százalékos kamattal vehetőek fel, ez alá pedig a bankok sem mehetnek. Az értékesítést segíthetné, ha az állam csökkentené a minimális kamatszintet. Ezen felül lendületet adhatna még a hitelezésnek, ha ismét bevezetnék a félszocpolt, mivel sokakat eltántorít, hogy nem tudják a kellő önerőt előteremteni.

Címkék:
hitel, devizahitel, lakáshitel, euró, forint, félszocpol,