Heteken belül megérkezhet a devizahiteles törvény

Magyar Nemzet2013. október 17. 10:31

Heteken belül, várhatóan november végén vagy december elején születhet meg a jelzálogalapú devizahitelezés megoldásáról szóló törvény. A kormány pozícióit erősíti, hogy a bíróságok az utóbbi időben többször is az adósoknak adtak igazat. Egyelőre az biztos, hogy az azonnali forintosítás elmarad, viszont egyelőre csak körvonalazódik a törvénytervezet, amely a horvát példát követheti - írja az mno.hu.

A lap információi szerint november végén, vagy december elején megszülethet a jelzálogalapú devizahiteles megoldásról szóló törvény. Forrásuk szerint a bankszövetség a hónap végéig egészen biztosan tesz majd javaslatot a helyzet kezelésére, a kabinet részéről azonban ez várhatóan nem kerül elfogadásra. Sokkal inkább saját javaslatukhoz fog a kormány ragaszkodni. Ezt követően indulhat meg az igazi huzavona a felek között.

A kormány novemberig adott haladékot a bankoknak, hogy lépjenek a probléma megoldása érdekében. A Magyar nemzeti Bank eközben nagy elánnal dolgozik azon, hogy a saját törvénytervezetét is elkészítse, több verzió közül egyedül azt lehet kizárni, hogy a devizahiteleket azonnal forintosítanák.

A kormány helyzetét erősítheti, hogy az utóbbi időben a pénzintézetekkel szemben négy ítéletben is helyt adtak a devizahiteleseknek. Orbán Viktor az Európia Központi Banknak írt válaszlevelében is erre külön felhívta a figyelmet. A levélben leszögezte, hogy egyebek mellett a bíróságok ítélkezési gyakorlata is arra sarkallja a kormányt, hogy egyértelmű szabályozással rendezzék a helyzetet.

A devizahitelek azonnali forintosítása lekerült a napirendről, azonban még egyelőre csak körvonalazódik az a törvénytervezet, amelyet heteken belül benyújthat a kormány a parlamentnek. A törvényhozó egyértelmű és határozott szabályokat szeretne felállítani, a forrás szerint pedig nagyban építenének a horvát gyakorlatra. Többek között problémát jelent, hogy már ma is 130 ezer hiteles van, akik nem tudják fizetni a törlesztő-részleteiket, így az ő szempontjaikat is figyelembe kell venni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
hitel, devizahitel,