Itt a hitelesek mentőcsomagjának 3 pontja

Pénzcentrum2013. október 15. 10:55

Három elvre épül a kormány devizahiteles javaslatcsomagja, amelyet be fog nyújtani az Országgyűlésnek, ha a bankoknak nem sikerül november 1-jéig saját csomaggal előállniuk - idézi a Reuters Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának szavait. Érdekesség, hogy az államtitkár nem említette az elvek között a devizahitelek kivezetését.

A Cséfalvay Zoltán által hétfőn a Parlamentben említett három elv a következő:

1. a devizaalapú jelzáloghitelek havi törlesztőrészletének "jelentős csökkentése"
2. a törlesztőrészletek kiszámíthatóvá tétele hosszú távon
3. a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forintban hitelt felvevők.

A kormány novemberben benyújtja az Országgyűlésnek a saját javaslatcsomagját, ha a bankoknak nem sikerül a devizahitelesek számára megoldást találniuk a következő hetekben. A kormány javaslata a fenti három elven alapulhat - mondta az államtitkár.

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint Cséfalvay szavai elmozdulást jelezhetnek a kormányzat céljaiban, az államtitkár nem említette ugyanis, hogy a devizahitelek forintosítása is elv lenne. Ez arra utalhat, hogy nem feltétlenül cél a devizahitelek "kivezetése", fontosabb ennél, hogy a devizaárfolyamok mozgásából származó kockázatot a hitelesek ne érezzék. Elképzelhető tehát, hogy az MNB által felkarolt, futamidő végéig tartó és gyűjtőszámla nélküli árfolyamrögzítést preferálja most már a kormány. Ez az árfolyamkockázat megszüntetése mellett törlesztőrészlet-csökkenést is hozna az adósoknak, nagy kérdés azonban, hogy ennek költségeit és a jövőbeni árfolyamkockázatot ki viselné.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők és alapkezelők többsége ezzel szemben most még arra számít, hogy a kormány néhány év alatt pl. egy gyorsított árfolyamgátas konstrukció keretében forintosítaná a devizahiteleket. Vannak azonban, akik szerint nem ez, hanem az MNB-féle végtelenített árfolyamrögzítés lesz a nyerő verzió, amely Cséfalvay friss mondatai alapján lehetséges megoldásnak tűnik.

Címkék:
hitel, cséfalvay zoltán,