Áldozata gyerekeit sajnálta meg az uzsorás, így lett 100 százalékos kamat

MTI2013. április 22. 18:36

A vádirat szerint havi 100 százalékos kamatra adott kölcsönt rászorulóknak az a maroslelei férfi, akinek pere hétfőn kezdődött el a Szegedi Járásbíróságon.

Az ügyészség jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel, folytatólagosan elkövetett uzsora-bűncselekménnyel, önbíráskodással, egyedi azonosítójel meghamisításával vádolja a korábban már többször büntetett, börtönviselt, 36 esztendős férfit.

A férfi a vádirat szerint a Csongrád megyei faluban, illetve Makón és Hódmezővásárhelyen élő magánszemélyeknek adott kölcsönöket. A hitelek összege általában 10-20 ezer forint volt, a következő hónapban az adósoknak a pénz dupláját kellett visszafizetnie. Amennyiben a három-négy gyermeküket egyedül nevelő asszonyok vagy egy rokkantnyugdíjas adós bajba került a visszafizetéssel, a férfi elkérte tőlük a bankkártyájukat a kóddal és fölvette a számlájukra érkező járandóságukat, illetve meghatalmazást íratva a postán érkező segélyüket.


Az egyik sértett 210 ezer forinttal tartozott a vádlottnak, a férfi részletekben a hitel több mint dupláját fizette vissza. A vádlott azonban úgy gondolta, a férfi még tartozik neki több mint százezer forinttal, ezért 2011 nyarán két ismerősével bántalmazták a sértettet.

A vádlott ellen eljárás indult, az otthonában tartott házkutatáson pedig a rendőrök találtak egy Ausztriában ellopott sportmotort, amelyre egy másik magyar jármű rendszámát szerelték.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tárgyaláson a vádlott részben elismerte bűnösségét, de azt állította, a sértettek ajánlották föl, hogy kisebb kölcsönök fejében egy hónap elteltével az összeg másfélszeresét fizetik vissza. Úgy fogalmazott, a gyerekek miatt megsajnálta a sértetteket, azért adott kölcsön.

A per a sértettek és tanúk meghallgatásával folytatódik.

Címkék:
hitel, uzsorás,