Időben lépett az ügyes devizahiteles: 10 ezrek ütik a markát

Pénzcentrum2013. február 20. 15:10

Ritkán kapunk ilyen pozitív olvasói levelet, de Viktor mindenen túltett. A levélben arról számolt be olvasónk, hogy a végtörlesztés idején lapunknak köszönhetően váltotta ki devizahitelét egy olyan kedvező forint kölcsönre, aminek köszönhetően ma 10 ezerrel fizet kevesebbet havonta. Igaz, hogy a pénzt leginkább szórakozásra költik, de úgy érzik nagyban javult az életük oldalunknak köszönhetően. A történet mindenkinek tanulságos lehet, hiszen a legelső lehetőségre is bátran lecsaptak, reálisan értékelték pénzügyi helyzetüket és felismerték a lehetőséget, amiről sokan lecsúsztak.

A végtörlesztés 2011 szeptemberi bejelentése után hetekig vártunk a "forinthitel-háború" kitörését. Azt feltételeztük, hogy a hitelintézetek, melyek nem érintetek a devizahitelezésben majd olcsó forintkölcsönökkel csábítják a végtörlesztőket. Ha ez megtörtént volna, akkor a nagyobb bankoknak is érdekük lehetett volna a kamatcsökkentés, hiszen ha már mindenképp elveszíti devizahiteleseit legalább új forinthiteles ügyfeleket szerezhettek volna.

Az első lépést a Somogy takarék tette meg, 8,37 százalékos THM-el hirdették meg akciós kölcsönüket.Erről elsőként a Pénzcentrum.hu számolt be, 2011 október 6-án. Ekkor a véleményünket is leírtuk, miszerint a takaréknak nem lehet túl sok forrása a hitelezés bővítésére, tőkeemelés nélkül jelentős számú ügyfelet nem tud befogadni.

Viktor beszámolója szerint még aznap felhívta a hitelintézetet, ahol felvették az adatait, és biztatták, hogy bekerülhet a programba, annak ellenére is, hogy elsősorban a környékbeli adósokat várja a Takarék.

2011. október 12-én számoltunk be oldalunkon arról, hogy a Somogy takarék visszakozott és már nem elérhető a kedvező kamatozású kölcsön.
Viktor leveléből kiderül, hogy ekkor már ő sem reménykedett és tovább nézelődött, milyen lehetősége lenne kiváltani hitelét. És, ahogy mi is, ő is rájött, a bankok nem fognak olcsó hiteleket nyújtani azoknak, akik nem tudják kifizetni a tartozásukat zsebből. Csak a gazdagok kiváltsága lett a végtörlesztés.

Sokan máig jogosan gondolják így, de Viktort még decemberben felhívták a hitelintézettől, hogy megkapja a kölcsönt. Szerencséje volt, hogy azonnal telefonált. Januárban egyszer utazott le a Balatonra, ahol még egy lángos is belefért a családi séta közben, hiszen az ügyintézés hamar megvolt. Minden szükséges papírt magukkal vittek Budapestről. Azóta sem járt a takarékban, de az ottani számlájára megy a fizetésének egy része, amiből a törlesztőrészletet fizeti, ami most 10 ezer forinttal kevesebb, mint amikor még frankhitele volt.

És itt még nincs vége. Azért ragadott épp most tollat, hogy elmesélje, tovább csökkenhet a törlesztőrészlete idén. A alapkamat egy év alatt 1,25 százalékponttal csökkent, ezzel a Somogy takarék hitele is olcsóbb lett, hiszen az a buborhoz van kötve, így újabb ezresek maradnak a zsebekben és Viktor is többet költhet a családjára.

Címkék:
hitel, devizahitel, lakáshitel, végtörlesztés,