Tényleg ilyen rossz az új Diákhitel?

Pénzcentrum2012. december 11. 15:02

A Diákhitel2 alapvetően egy olcsó formája a tandíj finanszírozásának. A fix 2 százalékos kamat ellenére mégis milliós terheket jelent a hallgatók számára az egyetem elvégzése után, amit jövedelmük és a felhalmozott tatozás függvényében kell megfizetniük.

A Diákhiel2 olcsó formája a tandíj finanszírozására mindazoknak, akik kiszorulnak az állami támogatásból. Azt is látni kell viszont, hogy minél többen kényszerülnek élni a lehetőséggel, annál nagyobb terhet vállal magára a költségvetés. A diákok is hatalmas tartozással kezdik életüket, amit havi szinten 14-20 ezer forintosával törleszthetnek.

Mit fizet az állam?

Friss!
Balog Zoltán az MTI kérdésére, miszerint elképzelhető-e, hogy változások lesznek a jövő évi keretszámokban, úgy válaszolt: nem a keretszámokkal fognak foglalkozni, azokkal már túl sokan foglalkoznak, hanem a diákhitel konstrukción belül várhatók olyan kisebb módosítások, amelyek "komoly meghívást jelentenek azoknak", akik most még úgy gondolják, eladósodnak, ha élnek ezzel a lehetőséggel. ...
...
Emellett lesznek szakmacsoportok, akik "külön ajánlatot kapnak" majd a kormánytól - jelezte Balog Zoltán, aki előzetesen nem részletezte a tervezett változásokat.

Évi 9 százalékban állapította meg a kötött felhasználású Diákhitel2 kamatát a Diákhitel Központ Zrt. a 2012. október 15. - 2012. december 31. közötti időszakra vonatkozóan. Ezt igénybe vevő hallgatók számára felszámított kamatláb 2%, az ezen felüli kamatrészt az Állam kamattámogatás formájában fizeti meg.

A jelenlegi tervek szerint 20 000 diákkal több igényelheti majd jövőre a konstrukciót, ami a költségvetés számára jelenthet terhet. Ennek korlátot csak a lakosság hitelellenessége szabhat, az idei első félévben is csupán 4 950 hallgatónak kezdte meg a folyósítást a Diákhitel Központ Zrt. Ez a szám rendkívül alacsonynak tekinthető, különösen annak a fényében, hogy közel 30 ezer önköltséges hallgató kezdte meg a tanévet idén.Ez a fajta hitelellenesség sokakat akár a felsőoktatás megkezdésében is meggátolhat.

Az önköltséges hallgatók számára a Diákhitel2 olyannyira kedvező, hogy annak felvétele még akkor is racionális, ha nem terheli meg különösebben a családi költségvetést a tandíj befizetése. Errő korábbi elemzésünkben is olvashatsz. Katt: Kaszálj te is a Diákhitel2-vel!


Kaszálj te is a Diákhitel2-vel!

Mit jelent a családoknak a Diákhitel2

Azoknak a családoknak a gyerekei, akik nem tudják önerőből finanszírozni képzésüket mindenképp hitelre szorulnak, ha szeretnék megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat. A piaci hitelekhez képest a Diákhitel2 sokkal kedvezőbb, de így is óriási teher a tanulmányok befejeztével. Fontos  megállapítani, hogy mekkora összeget kell visszafizetniük a diákoknakaz iskola végeztével. Számításaink szerint egy átlagosnak nevezhető díjú képzés eseté - példánkban a Corvinus gazdasági képzését vettük alapul, melynek szemeszterenkénti költsége 215 ezer forint - a teljes tartozás akár 2 millió 255 ezer forint 5 év alatt és 1 millió 326 ezer 3 év alatt.

A képzés hosszától függően tehát nagy eltérések lehetnek a végső tartozás mértékét illetően. Egyre többen morzsolódhatnak le az első három év után, hiszen ekkor a kamatos kamatok miatt hatványozottan nő tartozásuk. A tandíj nagyságától és a tanulmányok hosszától függően eltérő nagyságú tartozás halmozódhat fel. Ezt eltérően a szabadon felhasználható Diákhitel1-től nem csak a fizetés mértékétől függ, hanem a tartozás nagyságától is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A törlesztés harmadik évétől a törlesztőrészlet kiszámításának alapja főszabályként a két évvel azelőtti jövedelem a tartozástól függő százaléka, mely százalékot az alábbi táblázat adja meg.

- 1 000 000 Ft4%
1 000 001 Ft- 2 000 000 Ft5%
2 000 001 Ft- 3 000 000 Ft7%
3 000 001 Ft- 4 000 000 Ft9%
4 000 001 Ft- 11%


Az első két évben könnyítésképp a minimálbér megfelelő százaléka. A fenti példánk esetén tehát a fizetés 5, illetve 7 százaléka lehet a törlesztőrészlete a Diákhitel2-nek. Fontos megjegyezni, hogy előtörleszteni ingyen lehet a teljes futamidő alatt.

A KSH adatai szerint a pénzügyi szektorban átlagosan 425 ezer forintot lehet bruttóban keresni, ennek nettó értéke 278 375 forint családi kedvezmények nélkül. A törlesztőrészlet 14 ezer forinttól 20 ezer forintig terjedhet a példánk esetén.

Érdemes állami alkalmazottnak lenni?

A példánk szerint 14-20 ezer forintos törlesztőrészletet fizetne ki az állam a közalkalmazottaknak. A KSH adatait tanulmányozva jól látható, hogy a versenyképes diplomával rendelkezők aligha adhatnak fel ekkora kedvezményért közel 200 ezer forinttal magasabb jövedelmet.

A közszférás átlag bér 210 ezer forint, ennél 28 ezer forinttal magasabb a versenyszférás átlag, ami nem csak diplomásokat tartalmaz. Egy konkrét példán könnyebb megérteni a különbséget. Egy informatikus ma Magyarországon 384 ezer forintot is kereshet a vállalkozásoknál, míg tanárként csak 188 ezerre számíthat. Aligha fog feladni 196 ezer forintos bértöbbletet 14-20 ezer forintos kedvezményért.

 

Címkék: