Gyorskölcsönre szorulhat minden magyar?

Pénzcentrum2012. december 5. 15:32

Ügyfelei gazdasági helyzetét bemutató kutatást készített a Provident. Egy ilyen felméréstől nem sok újdonságot várnánk, hiszen azt jól tudjuk, hogy a gyorskölcsönökkel foglalkozó pénzügyi vállalat ügyfelei valószínűleg bajban vannak és nem hitelképesek. Pénzügyi helyzetük tehát nem a legjobb. Mégis van meglepetés. A meglepő az, hogy a számok szerint  Provident ügyfél szinte bárki lehet. Más, országos kutatások szerint senki sincs sokkal jobb helyzetben, mint ebben a kutatásban szereplők.

Soha nem lényegtelen, de most különösen fontos, hogy a felmérésre válaszolók a Provident internethasználó ügyfelei voltak. Elméletben tehát azok, akik nagy anyagi gondokkal küzdenek és a bankok számára nem hitelképesek. Egy másik, a témába vágó kutatást az OTP Bank is publikál bizonyos időközönként. De a megkérdezettek köre teljesen más, a Gfk által végzett felmérés szélesebb körű, a minta lefedi a magyar lakosságot.

A megkérdezettek közötti eltérés ellenére az eredmények túlságosan egybeesnek . Egyik legszembetűnőbb egyezés, hogy a Provident ügyfeleinek 22 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással, igaz ez alig éri el 100 ezer a legtöbbjüknél. 

Az OTP Öngondoskodási felmérése szerint is a lakosságnak csupán  22 százalékának van valamilyen vésztartaléka baj esetére. Itt ugyan nem derül ki mekkora ez az összeg.

Az sem igazán lepett meg minket, hogy a felmérés szerint leginkább a megélhetési költségek miatt aggódnak a legtöbbet az ügyfelek, hiszen így van máshol is. Az OTP kutatása szerint például az emberek döntő többsége továbbra is bizonytalannak ítéli meg a jövőbeni pénzügyeit, a felmérésben résztvevők 74%-a látja teljesen, vagy nagyrészt kiszámíthatatlannak a pénzügyi helyzetét hosszabb távon. Még ha nem is teljesen azonos a két kérdés, de azért beláthatjuk, hogy a megélhetési költségektől való félelem erősen összefügg anyagi bizonytalanságunkkal.

Egyre inkább tűnik úgy, hogy a banki szolgáltatásokból kiszorulva választják a Providentet a kölcsönt keresők. A felmérés szerint a válaszolók 72 százaléka szerint egyre nehezebb Magyarországon hitelhez jutni. Egy korábbi elemzésünkben mi is megmutattuk, hogy ugyan csökkennek a személyi kölcsönök díjai, de komoly jövedelemkorláthoz kötik a legjobb ajánlataikat a hitelintézetek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A banki hitelezésből tehát sokan kiszorulhatnak és fordulhatnak a Providenthez, ahol a felmérés szerint az emberek 34 százaléka rendszeres költségei fedezésére kell kölcsönkérnie. Még többen, az összes igénylő 62 százalék pedig még itt sem kap pénzt, mint ahogy a beszélgetésen elmondták a szigorúbb hitelképesség vizsgálat miatt ennyi kérelmet utasítanak el.

 

Címkék: