Itt az újabb hitelmutyi: százmilliókat kaszáltak a trükkel

Pénzcentrum2012. október 8. 19:31

Egy bűnszervezet több százmillió forint kárt okozott egy kiskunfélegyházi takarékszövetkezetnek úgy, hogy gazdasági társaságokat hoztak létre és a hitelfelvételek során megtévesztették a pénzintézetet; a 21 vádlott ellen indított büntetőper hétfőn folytatódott a Kecskeméti Törvényszéken.

A vádirat szerint a pénzintézet 2005 második felétől az elsőrendű vádlottnak és társainak érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságoknak - az elsőrendű vádlott közbenjárására - hitelt nyújtott. A vádlottak a hitelek felvétele során a pénzintézetet a felek tényleges anyagi helyzetével, tevékenységével és fizetőképességével kapcsolatban tévedésbe ejtették, a kölcsönök jelentős részét nem teljesítették.

A vádlottak hiteligénylésekhez benyújtott dokumentumai nem a valóságnak megfelelő adatokat tartalmazták, az úgynevezett faktorszerződések alapján értékesített követelésről kiállított számlák pedig nem a valós szolgáltatást, illetve termékértékesítést takarták. (A faktorálás lényegét tekintve követeléseladás, illetve -vásárlás.)

A vádlottak a faktorszerződések alapján fennálló kötelezettségeket mindig az újabb faktorok alapján folyósított összegekből fedezték, és 2005-2007-ben egy egész faktorrendszert alakítottak ki, amelynek során újabb és újabb fiktív, faktorálható követelést igazoltak a takarékszövetkezettel szemben. Az újabb szerződéseknek azonban kizárólag az volt a céljuk, hogy a vádlottak a korábbi faktorálásból eredő törlesztési kötelezettségeket teljesíteni tudják, és így azt a látszatot keltsék, hogy jól működő gazdasági társaságok nevében járnak el.

A Kiskunfélegyházi Takarékszövetkezet a nagy számú faktorszerződéshez biztosított hitel mellett további 32 millió forint forgóeszközhitelt és 32 millió forint beruházási hitelt is folyósított az elsőrendű vádlott irányítása alatt álló gazdasági társaság részére, valamint 300 millió forint hitelt nyújtott egy wellnesshotel építéséhez, továbbá 68 millió forint hitelt a szálloda üzemeltetéséhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vádhatóság szerint az elsőrendű vádlott a cselekmények elkövetésére bűnszervezetet hozott létre, mert a gazdasági társaságokat az általa beszervezett emberek hozták létre, akik a pénzintézeteket megtévesztették a hitelek felvétele érdekében. A pénzintézet által az ügyben szereplő gazdasági társaságokhoz kihelyezett hitelek összegének legnagyobb része nem térült meg. Ítélet a jövő évben várható.

 

Címkék: