Újabb átverés: óvakodj a magán-betétgyűjtőktől!

Pénzcentrum2012. szeptember 25. 11:06

Magas hozamot ígért, ám a jóhiszemű "befektetők" pénzét sajátjaként használta fel az a budapesti nő, aki üzletszerűen végzett betétgyűjtési tevékenységet. Az adóhatóság közérdekű bejelentés alapján végzett vizsgálatában 83 millió forintos adóhiányt állapított meg, továbbá 69 millió forintnyi bírságot és pótlékot szabott ki a fővárosi magánszemélyre. A károsultak száma száz körülire tehető.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-budapesti Adóigazgatósága illegálisan folytatott betétgyűjtési tevékenységről szóló közérdekű bejelentés alapján vizsgálta meg több évet érintőenegy fővárosi magánszemély személyijövedelemadó-bevallásait. A számos tanú meghallgatásával és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének bevonásával végzett ellenőrzés során a revizorok megállapították, hogy a budapesti nő magas hozamú befektetési lehetőség ígéretével befektetőktől milliós nagyságrendű összegeket vett át. Az ügyleteket formailag kölcsönszerződésnek tüntette fel.

A tanúk elmondása szerint az asszony egy jól jövedelmező cég tulajdonosának benyomását keltette nívósan fenntartott irodájával, pénzügyileg magasan képzett alkalmazottaival és nagy értékű személygépkocsijaival.

A betétesek számára csak az ígért kamatok (amelyeket eleinte kifizetett) és a tőke-visszafizetések elmaradását követően derült ki, hogy pénzüket nem az általuk megjelölt célra, azaz ténylegesen nem a megbeszélt befektetésekre fordította, hanem azt saját vagyonaként használta fel az asszony.

Az átvett, de vissza nem fizetett több százmilliós összeget az adóhatóság a nő adózatlan jövedelmének minősítette, amely után 83 millió forint adóhiányt és 69 millió forint szankciót szabott ki, továbbá feljelentést tett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hatályos szabályok szerint Magyarországon nem bankként működő pénzügyi vállalkozások pénzügyi közvetítéssel foglalkozhatnak. Kitétel, hogy csak egyféle pénzügyi szolgáltatást végezhetnek, például fogyasztási hiteleket, lízingeket nyújthatnak, ügynöki tevékenységet végezhetnek). Betétet viszont egyáltalán nem gyűjthetnek.

Címkék: