15-ből 1 hallgató kérte a Diákhitel2-t

Pénzcentrum2012. szeptember 11. 13:05

Az M1 Az Este című műsorában hétfőn este elhangzottak szerint 15 önköltséges hallgatóból eddig mindössze 1 igényelte a tanulmányok finanszírozására felvehető Diákhitel2 konstrukciót.

A Magyar Rektori Konferencia elnöke, Mezey Barna ismertette: az új felsőoktatási törvény végrehajtási rendelkezéseire várnak, és kérdés, miként oszlik majd meg a 23-27 milliárd forintra csökkentett finanszírozás a felsőoktatáson belül.

A fenti összeg egy meghatározott részét intézményfejlesztésre fordítaná a szaktárca, a maradék összeg megoszlása azonban még nem ismert. Mezey csak reméli, hogy nem szűnik majd meg intézmény, hiszen a felsőoktatás tartalékai határán van.

Jelenleg kétezer körüli a Diákthitel2-t felvevők száma, holott 30 ezer önköltséges hallgatóról beszélhetünk. Mezey szerint előbbi szám "nagyon kevés, ami vagy azt jelenti, hogy a családok vállalják a költségeket, vagy azt, hogy egyelőre nem vették komolyan ezt a kérdést."

A Diákhitel Központ (DK) Zrt. nagyjából az önköltséges szakra felvett 25 ezer diák 32 százalékával, 8 ezer Diákhitel II. igénylővel számolt az első félévre.

Címkék: