Diákhitel: fontos változások jönnek

Pénzcentrum2012. augusztus 14. 13:09

Elfogadta a kabinet a hallgatói hitelrendszerre vonatkozó kormányrendelet módosítását, így egyszerűsítik, fejlesztik a Diákhitellel kapcsolatos eljárásokat - tájékoztatta lapunkat a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

A módosítás lényege, hogy a Diákhitel Központ a Magyar Államkincstár egységes szociális nyilvántartási rendszerében közvetlen lekérdezéssel ellenőrizheti az ügyfél célzott kamattámogatásra és a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére való jogosultságát, amennyiben annak jogcíme a Gyermekgondozási Segély (GYES). Az ügyfélnek ebben az esetben ezért nem kell beszereznie az ellátást folyósító szerv külön igazolását.

A rendelet kiegészítésével továbbá meghatározásra került, hogy milyen bejelentéseket és kérelmeket nyújthat be az ügyfél a Diákhitel szervezet elektronikus rendszerén keresztül, mellyel kényelmesebb, egyszerűbb lesz az ügyintézés.

A javaslattal a Diákhitel szervezet által a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásából igényelhető adatok köre bővül. A kapcsolati kód használatának biztosításával a jövőben - további jogszabályi feltételek megléte esetén - a Diákhitel szervezet automatikusan értesítést kaphatna a hitelfelvevő személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásából a hitelfelvevő adatainak változásáról, melynek megvalósulásával a Diákhitel szervezet ügyfelei az adatváltozások személyes benyújtása és egyeztetése helyett elektronikus úton is bejelenthetnék a változásaikat.

Címkék: