OTP, Fundamenta, takarékok: 10-ből 6 jelzáloghitelt ők adtak

Pénzcentrum2012. június 5. 12:39

A takarékszövetkezeti szektor több mint 53, az OTP 47, a Fundamenta-Lakáskassza pedig 24 milliárd forintnyi jelzáloghitelt folyósított az idei év első negyedében. Ezzel a végtörlesztési hitelek miatt átmenetileg fellendülő hazai jelzáloghitel-piac közel 60%-át adta ez a három szereplő - derül ki a rendelkezésre álló nyilvános adatokból. A végtörlesztési célú hitelek folyósítását tekintve hasonló arányt kaphatunk.

A bankok többsége féltve őrzi friss jelzáloghitel-kihelyezésre vonatkozó statisztikáit. A takarékszövetkezeti szektor, az OTP és mai sajtóközleménye alapján a Fundamenta-Lakáskassza számai azonban ismertek. Ezek alapján elmondható, hogy az év első három hónapjában 10-ből 6 jelzáloghitelt ez a három szereplő folyósított Magyarországon.

A hazai jelzáloghitelezés évtizedes mélypontjára került idén tavasszal, az év első két hónapjában azonban még aktív hitelezés jellemezte a piacot, köszönhetően a végtörlesztés miatt a kiváltó hitelek iránt felfutó keresletnek.

2012.05.31 14:27 Tizenegy éves mélyponton a lakáshitelek

OTP

A legnagyobb hazai bank az első negyedévben 46,8 milliárd forint jelzáloghitelt folyósított, ezzel 22,3%-os részesedést ért el a piacon. Ez az arány alacsonyabb, mint 2011 átlagában, amikor az OTP folyósította a hazai jelzáloghitelek 25,5%-át.


Fundamenta

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fundamenta-Lakáskassza az első negyedévben mai sajtóközleménye szerint 23,6 milliárd forint lakáshitelt folyósított. Ez alapján a hazai jelzáloghitelpiacon az első negyedévben 11,3%, a szűkebb kört lefedő lakáshitelek piacán 21,4% volt a részesedése. Utóbbi adat a tavalyi év átlagához képest is növekedést jelez, de a 2011 előtti időszakhoz képest igazán látványos csak a növekedés.


Takarékszövetkezeti szektor

A kiváltási hullám legnagyobb nyerteseinek a takarékszövetkezetek mondhatók, amelyek a jelzáloghitel-állomány szerinti részesedésüknél jóval magasabb arányban vettek részt ebben: a végtörlesztési célú hitelek negyedét ők folyósították. A takarékszövetkezetek az év első két hónapjában a PSZÁF statisztikái szerint 53,2 milliárd forint végtörlesztési célú hitelt nyújtottak. Teljes hitelkihelyezésükre és márciusi hitelezési aktivitásukra vonatkozóan nincs ilyen pontos statisztikánk, azonban feltételezhető, hogy ezek összege alacsony volt. A takarékszövetkezetek így az első negyedévben valamivel több mint 25,4%-át adták a jelzáloghitel-kihelyezéseknek hazánkban.

Klikk a képre!


A nyilvános információk alapján tehát az említett három szereplő tekinthető az idei első negyedévben a hazai jelzáloghitel-piac három legaktívabb szereplőjének. Együttes részesedésük (59,0%) jóval magasabb volt, mint az elmúlt években, miközben a kereskedelmi bankok többsége nem csak abszolút értékben, de a fenti szereplőkhöz viszonyítva is alacsony jelzáloghitelezési aktivitást mutatott.

Címkék: