Csipkedjék magukat az árfolyamrögzítő közszolgák!

Pénzcentrum2012. április 21. 07:47

Az igénylés beadása után 60 nap áll a bankok rendelkezésére, hogy az árfolyamrögzítés feltételei szerint lehetővé tegyék a fix árfolyamon való törlesztést ügyfeleiknek. Ez azt is jelenti, hogy a közszolgáknak kapkodni kell magukat, ha júliustól csökkenteni akarnak terheiken. Eddig megérte várni mindazoknak, akik a végtörlesztésre is jogosultak voltak, de most ők is nekivághatnak az ügyintézésnek, ha megfelelően mérlegelték a lehetőségeiket.

Már többször megírtuk, hogy nem volt érdemes rohannia mindazon devizahiteles közszolgáknak, akik jogosultak voltak a végtörlesztésre és szándéknyilatkozatukat munkáltatójuknak és bankjuknak is elküldték. Ők ugyanis egy egyszeri, tőketörlesztésként elszámolt, támogatást kapnak, ami nagyobb kedvezményt jelent az árfolyamrögzítésnél, hiszen maga a tőkerész is elengedésre kerül.

A deviza jelzáloghiteleseket segítő új árfolyamrögzítés főbb szabályai

- a szerződésszerűen teljesítő illetve a 90 napi késedelmet meg nem haladó késedelembe esett deviza jelzáloghitel-adósok számára 2012 végéig biztosított lesz az árfolyamvédelmi-rendszerbe való belépés lehetősége. Az árfolyamrögzítés, illetve az árfolyam-különbözetből eredő tartozások jóváírása a gyűjtőszámlán 2016 végéig lesz biztosított
- a program hatálya alatt a 180-270 CHF/HUF, a 250-340 EUR/HUF és a 2,5-3,3 JPY/HUF közötti árfolyamsávokban a deviza jelzáloghiteleket az adós az alsó sávhatárnak megfelelő árfolyamon törleszti. A deviza jelzáloghitel havi törlesztőrészletének az árfolyamgát feletti részéből a tőkerészt a hiteladós viseli a hatályos gyűjtőszámla-szabályok szerint. A deviza jelzáloghitel havi törlesztőrészletének az árfolyamgát feletti részéből a kamatrészre eső hányad 50%-át a pénzügyi intézmények, 50%-át a költségvetés viseli. Az elszámolásra negyedévente kerül sor mind az állami, mind a banki kamatrész vonatkozásában.
- a 270 CHF/HUF, a 340 EUR/HUF, a 3,3 JPY/HUF árfolyamszintek feletti árfolyamkockázatot teljes egészében a költségvetés viseli.
- a programba jelentkező deviza jelzáloghitel-adósok a rendszerből a bejelentkezés után 3 évvel jogosultak kilépni.
Címkék: