Bankszövetség: Az ügyfelek 75 százaléka élhet az árfolyamrögzítéssel

Pénzcentrum2012. március 26. 13:03

A jogosult ügyfelek 75%-ának részvételére számít a Bankszövetség az új árfolyamrögzítés során, így várhatóan a teljes deviza jelzáloghitel-állomány kétharmada kerül majd az árfolyamrögzítés alá - mondta a szervezet mai sajtótájékoztatóján Kovács Levente főtitkár. Az eseményen kiderült: a PSZÁF csak néhány kirívó esetet talált a bankoknál a végtörlesztéssel kapcsolatban, tömeges és rendszeres visszaélés nem történt.

A végtörlesztés ideje alatt 100-200 megkeresést kapott naponta a Bankszövetség, ezek között elvétve tapasztaltak csak panaszokat, kifogásokat. Néhány hónap alatt soha nem szolgált ki 170 ezer ügyfelet a bankszektor, ehhez képest a fenti szám elenyésző. Az elmúlt hónapok folyamata azonban csak felkészülés volt az új árfolyamrögzítésre, melyen a Bankszövetség várakozásai szerint az érintett ügyfelek 75%-a fog részt venni - mondta a szervezet sajtótájékoztatóján Kovács Levente főtitkár, hozzátéve: az összes deviza jelzáloghitel állomány kétharmada kerülhet így az árfolyamrögzítés alá.

Kovács szerint nem lép be az új rendszerbe, aki 1. már csak kis összeggel (pl. egymillió forintnál kevesebbel) tartozik, 2. a hátralévő futamideje viszonylag rövid (pl. három év alatti), vagy 3. ódzkodik mindenfajta ügyintéstől. A Bankszövetség számításaira hivatkozva ismertette: a hitelek nem teljesítésében az általános gazdasági helyzet romlása a legjelentősebb tényező, az árfolyamelmozdulás pedig két százalékponttal magasabb késedelmes arányt (NPL-ráta) indokol. Vagyis a deviza jelzáloghitelek esetében közel ennyivel magasabb az arány.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) életében 2011 második féléve sok ügyfél-megkeresést és beadványt hozott - ismertette Binder István, a PSZÁF szóvivője. Mint elmondta, 6585 fogyasztói beadvány és továbbbi 32 067 ügyfélszolgálati megkeresés érkezett a felügyelethez a második félévben, szemben az egy évvel korábbi 4305-tel, illetve 20 358-cal. Az ugrásszerű növekedés egy 2010 óta tartó csökkenő trendet tört meg. Ennek hátterében a végtörlesztés és a magán-nyugdíjpénztárakból történő tömeges visszalépés állt. 2011 egészében így 9753 fogyasztói beadvány és 51 271 ügyfélszolgálati megkeresés érkezett a PSZÁF-hez. Előbbi nagyjából stagnálást, utóbbi viszont jelentős növekedést jelent.

A PSZÁF megnövelt erőforrásokat biztosított a végtörlesztéssel kapcsolatos megkeresések kiszolgálására - mondta Dr. Kolozsi Sándor, a PSZÁF igazgatója, hozzátéve: a végtörlesztéssel kapcsolatban alapkérdések és kérelmek sokaságát intézték a felügyelethez az ügyfelek. A PSZÁF a végtörlesztés során jogszabálysértő magatartást is tapasztalt a pénzügyi intézményeknél, például:

- formanyomtatványok tartalmának kérdésében tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat a pénzügyi intézmények részéről
- devizakölcsönök (vagyis devizában is törlesztett kölcsönök): a pénzügyi intézmények egymástól eltérő gyakorlatot folytattak ezek megítélésével kapcsolatban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A PSZÁF részéről jelenleg is folyamatban az ügyfelek jelzései alapján megindult témavizsgálat. Találkoztak ugyanis azzal a jelenséggel, az ügyfél vonatkozásában a végtörlesztési eljárás menetrend szerint zajlott, az intézmény ennek ellenére azt a választ adta, hogy nem nyújtott be az ügyfél érvényes végtörlesztési igénybejelentést, ezért visszautasítja az ügyfél végtörlesztési szándékát. A végtörlesztési igénybejelentések korábbi visszautasítását ezért egyes esetekben még felülvizsgálhatják a bankok.

A végtörlesztés növelte a hitelkeresletet, ennek utóhatásai még érződnek a folytatódó ingatlanoptimalizáció miatt. Ez a fővárosban és a nagyobb városokban jellemző leginkább - mondta az eseményen Bunna Bunna Gyula, az Unicredit Bank lakossági és kisvállalati divíziójának ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, a folyamatot a hiteldíjak jelentős növekedése kísérte. 10% alá várhatóan csak akkor esik majd a hitelek átlagdíja, amikor a BUBOR 6% alá csökken, ennek időpontját azonban egyelőre nehéz megjósolni. Az ügyezető igazgató úgy vélte, a hitelt felvevő ügyfelek a jövőben egyre nagyobb önerőt próbálnak biztosítani hitelükhöz.

 

Címkék: