Még változhat az árfolyamrögzítés: nem Rogáné a végső szó

Pénzcentrum2012. február 29. 12:10

Az elmúlt hetekben több módosítást is benyújtottak a árfolyamrögzítés törvénytervezetéhez. Ezek közül többet a gazdasági bizottság maga is támogatandónak tartott, vitára bocsátás után ezek nagy része elfogadásra is kerülhet. Ilyen lehet a felső értékhatár kitolása vagy a jenhitelesek rögzített árfolyamának módosítása. A közszolgákat is érinti egy-egy javaslat.

Az eredeti törvényjavaslatban csak a 30 milliónál nem értékesebb ingatlanok tulajdonosait mentették volna meg. Rogán Antal, fideszes képviselő szerint az adósok viszont nem rendelkeznek az ingatlanuk értékére vonatkozó adattal több évre visszamenőleg, ezért szerencsésebb, ha a folyósított hitel összegében állapítják meg, ki is élhet az új árfolyamrögzítés eszközével. Rögtön három hitelösszeg is szerepel a javasolt hitelkorlátok között. A minimum tizenötmilliós korlát a hitelfelvevők kb. 85 százaléka, a húszmilliós kb . 95 százaléka, az eredetileg benyújtott harmincmilliós pedig a hitelfelvevők 99 százaléka számára nyitja meg az árfolyamrögzítésen történő törlesztés lehetőségét - szerepel a módosító indokolásában. Ezek közül csak egy kerülhet elfogadásra, melynek egyik feltétele lehet a Bankszövetséggel való megbeszélések eredménye. Természetesen a bankok a minél alacsonyabb küszöbben érdekeltek, ezzel szemben a kormány a 30 milliós határt képviselheti.

Több változás érintheti a közszféra dolgozóit is. Rogán javaslata szerint azok a végtörleszteni nem tudó közszolgák, akik jogosultak az egyszeri vissza nem térítendő támogatásra nem kapnák kézhez ezt az összeget, hanem kötelezően a hitel előtörlesztésére kell fordítaniuk. Ezt a bankok díjmentesen számolnák el. Ezzel csökkenhet, még ha kis mértékben is a havi törlesztőrészlet. Szücs Erika, a Demokratikus Koalíció képviselője szerint a közszférában dolgozók kérelmeinek soron kívüli elbírálása indokolatlan és indokolhatatlan hátrányba hozhatja a más területen dolgozó hitel-adósokat. Valamint a képviselőnő szerint elfogadhatatlan, hogy a versenyszféra által befizetett adóból csak a közszféra dolgozói kapjanak kamattámogatást, a befizető gazdasági szervezetek dolgozói nem. Ezért ennek megoldására is készült módosító javaslat.

A jenhitelesek:

Heintz Tamás javaslata azt célozza, hogy megegyezően a CHF illetve az EUR hitelt felvevőkkel, a JPY hitelekkel rendelkezők is nagyobb juthassanak. Indoklásában leírja, hogy a CHF-ben eladósodott hitelesek 2008-ban 147,64 Ft-ért vásároltak, a tervezett 180 Ft-os rögzített árfolyam az eredeti árfolyam 121 .9%-a. Az EUR-ban eladósodott hitelesek 2008-ban 238,33 Ft-ért vásároltak, a tervezett250 Ft-os rögzített árfolyam az eredeti árfolyam 104 .9%-a. Ellenben a JPY-ben eladósodott hitelesek 2008-ban 1,48 Ft-ért vásároltak, a tervezett 2,5 Ft-os rögzített árfolyam az eredeti összeg 168 .6%-a. Épp ezért a jenhitelesek rögzített árfolyamát a képviselő 2 forintra szeretné csökkenteni

Ertsey Katalin, elempés képviselő a magán lakóingatlannal fedezett vállalkozói devizahitelekre is kiterjesztené az árfolyamrögzítést.

Az szinte biztosra vehető hogy új korlát kerül az árfolyamrögzítés feltételei közzé, hogy a három alternatíva közül melyik, azt nagyon nehéz előre megmondani, hiszen nagyban függ a Bankszövetséggel való tárgyalás eredményeitől, mint ahogy a jenhiteleseket érintő javaslat is. Az ellenzéki módosítók elfogadása és támogatása ezzel szemben minimum kétséges, különösen a vállalkozói hitelekre való kiterjesztés valószínűtlen.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

>> Számold ki te is <<
>> Árfolyamrögzítés kalkulátor <<

 

Címkék: