Jön a szegények végtörlesztése: senkin nem segít?

Pénzcentrum2012. február 21. 11:45

Március 15-éig van lehetősége a tavaly szeptember végéig 90 napos késedelembe esett devizahiteleseknek igazolni, hogy önhibájukon kívül nem tudták törleszteni hitelüket. A bankok csak a fizetőképességben beállt jelentős romlás esetén engedik el a tartozás 25 százalékát és forintosítják a hiteleket. De még ezek után is nagyobb lesz a törlesztőrészlete a késedelmeseknek, mint amit már egyszer képtelenek voltak fizetni. Csak a kamattámogatás lehet segítség, az is csak néhány évig.

A tartozáselengedés feltételei:
- a késedelmes hiteladós 2012. március 15-ig nyilatkozzon arról, hogy a késedelembe esésének oka a fizetőképességében beállott jelentős, igazolható romlás volt.
- ingatlan értéke kisebb, mint 20 millió forint.

A PSZÁF jelentése szerint közel 121 ezer olyan devizahiteles lehet, aki 90 napnál nagyobb késedelembe esett tavaly szeptember 30-áig, az ők teljes tartozásának összege december végi árfolyamon 620 milliárd forint. Ennek az állománynak 60 százaléka lehet érintett az MNB becslései szerint, adósok számában kifejezve ez 72-90 ezer fő lehet. A végtörlesztéssel élők közel fele.

Az adósságelengedés után 25-10 százalékos törlesztőrészlet csökkenést tapasztalhatnak a devizahitelesek- állapította meg az MNB jelentése. A gyerekes családok kamattámogatást kapnak 5 évre, ami kezdetben a referenciakamat 50 százaléka, de folyamatosan csökken. Így elsősorban ők, gyerekes családok érezhetnek nagyobb könnyebbséget a kezdetekben. De még az ő törlesztőrészletük is nagyobb lesz annál, mint amit fizetni tudnak. Ráadásul csak kidobott pénz minden fizetett részlet, ha 5 év után már nem tudja fizetni a tartozását és mindenképp elveszíti a házát. 

A gazdagok végtörlesztése jobb volt?
Ez a csökkenés ugyan akkora, mint ha a jelenlegi árfolyamon teljes egészében végtörlesztenének a hitelesek, hiszen a fix árfolyam 180 CHF/HUF, ami a jelenlegi árfolyamnak pontosan 75 százaléka. A tartozás 75 százalékát kell megfizetnie a késedelmes adósoknak is. Az euróhiteles végtörlesztés ezzel szemben kevésbé lenne kedvező most, mit a 25 százalékos adósságelengedés, hiszen az csak a tartozás 14 érintené. Jenhiteleseknél viszont a végtörlesztés lenne a kedvezőbb, hiszen az a jelenlegi 2,7 fölötti árfolyam mellett több, mint 25 százalékos tartozáselengedést jelent.


Nem segít az adósságelengedés

A következő táblázatban különböző futamidő és hiteldíj (THM) mellett hasonlítottuk össze mit jelent az adósságelengedés a késedelmes frankhiteleseknek. A százalékos változás a törlesztőrészletekben végbement csökkenést vagy növekedést jelenti a jelenlegi "törlesztőrészlethez" (idézőjelben, hiszen valószínűleg most sem tudják fizetni tartozásukat, kamatok csak tovább növeli tartozásukat) képest, piros háttérrel már a növekvő havi költségeket jelöltük.

 

Jól látszik, hogy nem mindenkinek fog csökkenni a havi részlete, vannak olyan hitelek, jellemzően alacsony kamatozású és hosszú futamidejű tartozások, melyeknél az elengedés után a forinthitel törlesztőrészlete magasabb, mint a devizahitelé. Ez a nagy kamatkülönbségből ered.

Friss: Nagy változás jöhet az árfolyamgát rendszerében

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ne felejtsük azt sem el, hogy a szeptember végén már 90 napnál nagyobb késedelembe esett adósok legalább 2011 júniusától képtelenek fizetni tartozásukat, akkor viszont még 220 forint  körül járt a frank. Ha akkor nem tudták fizetni a tartozásukat, akkor miért tudnák most? Nincs valós könnyebbség az egy évvel ezelőtti törlesztőhöz képest.

 

A kamattámogatás segíthet a gyerekes családoknak, hiszen kezdetben a referenciakamat 50 százalékával megegyező mértékben csökkenti a kiváltó forinthitel kamatát. Ezzel csökken a különbség a kiváltó forint és az eredeti forinthitel kamata között. Ez a könnyebbség viszont csak 5 évre szól ekkor is évente csökkenő mértékben. Amennyiben az adós 5 év múlva nem fogja tudni fizetni a tartozását, az addig fizetett törlesztőrészletek csak kidobott pénz az ablakon. Az adósok helyzete nem oldódik meg véglegesen, erre csak bevételeinek növekedésével vagy a forintkamatok csökkenésével lehet lehetőség. Jelenleg viszont az a helyzet, hogy egy átlagos hitelestől akár 10 százalékkal is nagyobb összeget kérhetnek így havonta, mint amit már egyszer nem tudott fizetni.

 

Címkék: