Ennyire fájhat a magyar családoknak az újabb leminősítés

Pénzcentrum2011. december 21. 23:20

Fájdalmasan érintheti a magyar családokat a lépés Fájdalmasan érintheti a magyar családokat az S&P leminősítése: a forint gyengülése, az országkockázat növekedése, a bankok kamatemelése tovább növelheti a devizahitelesek terheit.

Szerdán egy fokozattal "BBB-"-ról "BB+"-ra minősítette le Magyarország államadósságait a Standard and Poor's, amelyek így a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába kerültek. A kilátások pedig negatívak. Így immár két hitelminősítőnél, a Moody's-nál és az S&P-nél is bóvliban van a magyar hitelminősítés, miközben ma a Fitch leminősítési terveiről keringtek pletykák. A S&P indoklása szerint a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika vezetett a leminősítéshez. A leminősítéssel bővebben cikkünk második oldalán foglalkozunk.

A leminősítés bejelentésének pillanatában tovább gyengült a forint, egészen 306-ig húzták az euróval szembeni árfolyamot. A svájci frank árfolyama is gyorsan visszakúszott 250 közelébe.

Csütörtökön a hajnali órákban tovább húzták a forint kurzusát, a 308-as szinten is jártak a jegyzések. A hazai fizetőeszköz így kéthetes mélyponton jár az euró ellenében. A forint gyengélkedése a frank ellenében is érződik, reggelre 252 forintig drágult az alpesi fizetőeszköz a tegnapi 246-os szintről.


Mit jelent, mit jelenthet ez a hétköznapokban?

Ismét gyengülhet a forint, akár újabb mélypont is jöhet. Könnyen előfordulhat, hogy a magyar fizetőeszköz a továbbiakban is gyenge marad (tovább gyengül) az euróhoz, a svájci frankhoz képest.

Az árfolyam havonta egyszer mindenképp érinti a devizahiteleseket: a bankok ugyanis az esedékes törlesztőrészletet az aktuális (előző napi záró) árfolyam alapján vonják. Egyenes az összefüggés: minél jobban erősödik az euró vagy a svájci frank a forinthoz képest, annál jobban emelkedik a törlesztőrészlet is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nőhet a magyar országkockázat (ismert nevén a CDS-felár), ez pedig azt jelenti, hogy a bankok drágábban kapnak hitelt, mint korábban. Ez a bankokat törvényileg is jogosulttá teszi arra, hogy kamatot emeljenek - ezzel pedig (ha nem is azonnal) szintén nőhetnek a hitelesek terhei.

Az új hitelek is drágábbak lehetnek, eleve kevesebben tudnak majd hitelt felvenni.

Ezzel együtt a betéti kamatok kamatszintje is emelkedhet: mivel a magas országkockázati felár miatt a bankok drágábban jutnak külföldi forrásokhoz, belföldről próbálnak meg új forrásokat szerezni - ez pedig leginkább úgy lehetséges, ha emelik a különböző betéti konstrukciók kamatait.

A kialakult helyzet növelheti a jegybank kamatemelésének esélyét - ez pedig még inkább erősítheti, gyorsíthatja a fentiekben vázolt helyzetet.

Miért minősített le az S&P?

Címkék:
cds, svájci órák,