Elment az IMF: így fájhat ez a magyar családoknak

Pénzcentrum2011. december 16. 13:24

Megszakadt Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Bizottság közötti tárgyalás az elővigyázatossági hitelről; a delegáció hazautazott Budapestről. Ez fájdalmasan érintheti a magyar családokat: a forint gyengülése, az országkockázat növekedése, a bankok kamatemelése tovább növelheti a teljes lakosság terheit.

Már novemberben a befektetésre nem ajánlott Ba1 kategóriába sorolta le Magyarország hitelminősítését a Moodys hitelminősítő, sőt, a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást is fenntartotta. Ennek negatív hatásaitól nagyrészt máig védett minket a közelgő IMF megállapodás árnyéka. A Pénzcentrum.hu most megmutatja, mit jelent, mit jelenthet ennek a még fel sem épített védőhálónak a szétrombolása a magyar lakosságnak.

Az IMF szóvivője arról tájékoztatott: az előkészületi tárgyalásokat azért szakította meg a brüsszeli-washingtoni tárgyalódelegáció, mert az új jegybanktörvénnyel kapcsolatosan megfogalmazott aggályai ellenére a magyar kormány nem mutatott szándékot a törvény elfogadásának elhalasztására.

Az IMF szóvivőjének tájékoztatása tehát viszonylag egyértelműen fogalmaz, a tárgyalások megszakításáról van szó. Ezzel szemben a kormány részéről Fellegi Tamás, a magyar tárgyalódelegáció vezetője azt mondta, hogy nem lehet szó a tárgyalások megszakadásáról, mivel azok informálisak voltak.

Mit jelent, mit jelenthet ez a hétköznapokban?

1. A hír hatására elkezdett gyengülni a forint. Könnyen előfordulhat, hogy a magyar fizetőeszköz a továbbiakban is gyenge marad (tovább gyengül) az euróhoz, a svájci frankhoz képest. Ez csökkenti a magyar fizetés vásárlóerejét a világban, de itthon is, hiszen a fogyasztás nagy része külföldről származik. De a hazai termékek zöme is külföldről származó és devizában kifizetett termékekre épül.

Ez érinti a devizahiteleseket: a bankok ugyanis az esedékes törlesztőrészletet az aktuális (előző napi záró) árfolyam alapján vonják. Egyenes az összefüggés: minél jobban erősödik az euró vagy a svájci frank a forinthoz képest, annál jobban emelkedik a törlesztőrészlet is.

A tegnap bejelentett mentőcsomag révén ez egyre nagyobb terhet jelent az adófizetőkre nézve is. Az adósságok átvállalásakor keletkezett állami kifizetések további elvonásokat tehetnek szükségessé.

2. Nőhet a magyar országkockázat (ismert nevén a CDS-felár), ez pedig azt jelenti, hogy a bankok drágábban kapnak hitelt, mint korábban. Ez a bankokat törvényileg is jogosulttá teszi arra, hogy kamatot emeljenek - ezzel pedig (ha nem is azonnal) szintén nőhetnek a hitelesek terhei.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

3. Az új hitelek is drágábbak lehetnek, eleve kevesebben tudnak majd hitelt felvenni.

4. Ezzel együtt a betéti kamatok kamatszintje is emelkedhet: mivel a magas országkockázati felár miatt a bankok drágábban jutnak külföldi forrásokhoz, belföldről próbálnak meg új forrásokat szerezni - ez pedig leginkább úgy lehetséges, ha emelik a különböző betéti konstrukciók kamatait.

5. A kialakult helyzetet súlyosbíthatja a jegybanktörvény gyors elfogadásának erőltetése. Éppen ez a törvénytervezet volt az, ami a szakításhoz vezetett - nyilatkozta Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője.

 

 

Címkék:
cds,