Ki nem jut olcsón pénzhez? Díjat kell csökkentenie a bankoknak

Pénzcentrum2011. december 11. 08:07

Több százalékpontot is nőttek a jelzáloghitelek kamatai, ezzel szemben a személyi kölcsönök hiteldíjai szinte semmit nem változtak az elmúlt időszakban. Egyre kevesebben döntenek a hitelfelvétel mellett a karácsonyi szezonban, csupán az emberek 4 százaléka tervezi személyi kölcsön felvételét az idei ünnepekre. Viszont a 4 százaléknak sem mindegy mennyit fizet a hiteléért, a bankok legjobb ajánlatait szedtük össze.

A diagramon is jól látszik, hogy alig változtak a THM-ek az elmúlt időszakban. A legjobb ügyfelek (magas igazolt jövedelem) találnak nem sokkal 20 százalékos hiteldíj fölött megfelelő ajánlatot. Ez különösen a 14 százalék körüli jelzáloghitel kamatokat látva meglepő. Az ügyintézés ezeknél a hiteleknél sokkal egyszerűbb, mint a jelzálogfedezettel rendelkezőkénél, hiszen nincs se értékbecslés se jelzálogbejegyzés.

Két különböző hitelösszeg esetén is megvizsgáltuk az átlagos díjakat a Bankracio.hu oldal segítségével, a legtöbb esetben nincs kezdeti költség, vagy azt a nyújtott hitelösszegből vonja le a bank.

 

 


Januártól a személyi kölcsönöket egy jegybanki alapkamat plusz 24 százalékos díjmaximuma fogja kordában tartani. A mostani összeállításunkból viszont szembetűnő, hogy alig van hitel ilyen magas hiteldíj-mutatóval. Leginkább az alacsonykeresetűeket sújthatja majd ez a felső határ, hiszen ők azok, akik a magasabb kockázat miatt nem kapnak a bankoktól ilyen kedvező ajánlatokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"A személyi kölcsön igénylése sokkal gyorsabb, mint a jelzáloghiteleké, akár 2-3 nap alatt hozzá lehet jutni a pénzhez és jellemzően kezdeti költségei sincsenek (ha mégis vannak, akkor azok is minimálisak, és a bankok ezek nagy részét visszaadják). Már 100 000 forinttól is lehet igényelni 6 000 000 forintig, de 2 000 000 forint feletti már jobban megéri a szabad felhasználású hitel" - figyelmeztet Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Mivel a THM-ek számításakor a futamidő hossza és a fizetési gyakoriság is meghatározó! Ezekkel játszva csökkenthetik 30,5 százalékos díj alá a teljes hiteldíjat a bankok. Egyre hosszabb futamidők várhatók, melyekkel a visszafizetendő teljes összegek is nőhetnek. A THM plafon azok számára lehet a legkedvezőtlenebb, akik nem rendelkeznek megfelelően magas jövedelemmel. Az ő hitelezésük a magasabb kockázat miatt kiszorulhat a banki rendszerből, ami csak az uzsorásoknak kedvezhet.

 

 

Címkék: