Nagy a baj! Túl drágák a végtörlesztő hitelek

Pénzcentrum2011. december 8. 14:45

Csak egy végtörlesztésre alkalmas hitelt lehet találni 11 százalék alatti THM-mel a hazai bankoknál. Mostani körképünkben a megmaradt hiteleket szedtük össze a kezdeti költségekkel együtt. Már csak 22 napunk van a végtörlesztési kérelem beadásáig, ez azt jelenti, hogy 82 napunk maradt a hitelügyintézésre.

Az elmúlt hetekben, részben a jegybanki alapkamat emelés miatt több banknál is változtak a jelzáloghitelek díjai. Az Axánál 2 százalékponttal emelkedett minden konstrukció kamata. Az Aegon megszüntette a végtörlesztő hitelének folyósítását. Az OTP banknál a referenciaráták növekedése miatt emelkedtek a díjak. A Raiffeisen Bank az Újrakezdés hitel kivételével minden hitelüknél bevezették az 1 százalékos hitelbírálati díjat, melynek minimum összege 35 ezer, maximuma 100 ezer forint. Szintén az Újrakezdés hitel kivételével minden hitelüknél kamatemelés volt.

Október 6-án még 5 hiteltermék is volt a listán, amit 11 százalékos THM alatt kínáltak a bankok és hitelkiváltásra is alkalmasak voltak. Ez mára megváltozott. Egyedül a Gránit Bank kínál 10,83 százalékos THM-mel forinthitelt devizakiváltásra, állapítható meg a Bankracio.hu hitel összehasonlító oldal adatainak segítségével.


A jelenlegi összeállításunkban összevetettük a kezdeti költségeket is (folyósítási jutalék, jelzálogbejegyzés lekérdezése, értékbecslési díj), hiszen ez is nagy terhet jelenthet a családoknak. A legnagyobb kezdeti költséget épp a legkisebb THM mellett találjuk. Itt akár 174 ezer forintot is ki kell fizetni a 8 millió forintos kölcsön kiutalásáig.

A futamidő hosszától és a kiváltott hitel THM-értékétől függően érdemes forintosítani hitelünket. A következő táblázatban a bankok legkedvezőbb ajánlatát hasonlítottuk össze különböző futamidő és THM mellett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A 6,5 százalék feletti THM értékű devizahiteleket szinte kivétel nélkül érdemes forinthitelre váltani a jelenlegi árfolyam és kamatszintek mellett. Például egy 10 éves 7 százalék THM mellett felvett frankhitel esetén 12 százalékkal csökkenhet a havi törlesztőnk. A OTP által kínált 13,65 százalékos THM mellett már más a helyzet.

Ez már kevesebb devizahitelesnek érheti meg, ahogy a fenti ábra is mutatja. Azt is mérlegelnünk kell, hogy amennyiben forintosítjuk tartozásunkat már nem profitálhatunk a forint esetleges erősödéséből sem. A fenti összeállításból hiányoznak a takarékszövetkezetek által kínált konstrukciók, ezért mindenképp nézzünk körül azoknak a fiókjaiban is a döntés előtt.

Címkék: