310 közelében jár az euró - kedden is gyengült a forint

Pénzcentrum2011. november 1. 17:39

Kedden a forint folytatta gyengülését az amúgy is gyenge szintekről: a kedvezőtlen külpiaci hangulatban a forint újabb két és fél éves mélypontra esett az euróval szemben

A forint euróval szembeni jegyzései reggel még 305 körül, délután már 310 közelében jártak, majd 307-ig kapaszkodott vissza a magyar fizetőeszköz. Késő délután ismét 309 felett járt a kereskedés az euróval szemben. Egy svájci frankért 253,5, egy dollárért 226 forintot kellett adni.


A forint a régiós devizákkal szemben is alulteljesít: a közel 2 százalékos hanyatlás mellett a lengyel zloty mintegy másfél, a cseh korona közel 1 százalékos gyengüléssel "megúszta" a mai napot.

A forint gyengülése a görög miniszterelnök azon bejelentésével függhet össze, miszerint népszavazást kellene tartani a múlt heti uniós csúcstalálkozón megszületett megállapodásokról, így az adósság részleges leírásáról, illetve a formálódó második görög hitelprogramról. A görög kormány péntekre bizalmi szavazást kért, a népszavazás pedig januárban várható. Félő, hogy a további költségvetési megszorításokat elutasítja a görög társadalom, ami így veszélybe sodorná a második görög hitelprogramot, így az állam fizetőképességét is súlyosan veszélyeztetné. Londoni elemzők szerint a görög eurótagság végét jelentheti a népszavazás.

Címkék:
cseh fizetőeszköz,