Az építkezőknek is járhat a végtörlesztés

MTI2011. október 10. 14:03

A végtörlesztés joga akkor is megilleti a deviza alapú jelzáloghitellel tartozót, ha a kölcsönnel már nem az eredeti pénzügyi intézménynek tartozik, a végtörlesztéshez csak forint alapú áthidaló kölcsön nyújtható, és akkor is lehetséges a végtörlesztés, ha a deviza alapú hitel folyósítása több részletben történt - az Országgyűlés gazdasági bizottsága a szocialista képviselők tartózkodásával megszavazta az ezeket a szabályokat tartalmazó, Rogán Antal bizottsági elnök (Fidesz) által hétfőn benyújtott módosító javaslatot, így az még hétfőn általános vitára a plénum elé kerül.

A részletekben folyósított deviza hitel lényege az, hogy a lakásépítés ütemének megfelelően, többféle árfolyamon folyósította a bank a deviza alapú kölcsönt. A javaslat szerint ilyenkor a folyósításnál alkalmazott árfolyamok súlyozott átlagát kell figyelembe venni, így ha volt 180 forint feletti svájci frank hitel is a folyósításban, ez még nem zárja ki a végtörlesztést - indokolta javaslatát Rogán Antal.

A javaslat deviza alapú kölcsönnek minősíti azt is, ahol a törlesztés devizában történt, de a végtörlesztést az adós forintban teljesíti.

A módosítások szükségességét Rogán Antal azzal indokolta, hogy a pénzügyi intézmények nem a jogalkotói szándéknak megfelelően értelmezték a végtörlesztés eredeti szabályait. Az új törvény további 50-80 ezer ember előtt nyitja meg a végtörlesztés lehetőségét.

Kovács Tibor (MSZP) kifogásolta, hogy a deviza alapú lízinggel lakást vásárlók még így sem jogosultak végtörlesztésre. Rogán Antal ezt egy alapvető jogi problémával indokolta: a lízingelt lakás a lízing cég tulajdonában van. Kérte a szocialista képviselőket, hogy ha tudnak erre jogi megoldást, akkor azt tegyék meg. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint 3,5-4 ezer azok száma, akik deviza alapú lízinggel vásároltak lakást.

Seszták Miklós (KDNP) Rogán Antal törvényjavaslatához adott be hétfőn módosító indítványt. Ebben a kormánypárti képviselő azt kezdeményezi, hogy a törvényben rögzítsék: ne legyen se vélelmezhető, se megállapítható vagyongyarapodás, ha a magánszemély saját meglévő pénzeszközeit használja végtörlesztésre vagy az összeget végtörlesztésre egyenes ági hozzátartozójának ajándékba adja. Erre szerinte a devizaalapú kölcsönök rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének megkönnyítése érdekében van szükség.

Mint azt a Nemzeti Adó- és Vámihivatal (NAV) a Pénzcentrum.hu érdeklődésére közölte: a vagyonosodási vizsgálatok kiterjednek valamely hitel visszafizetésére fordított forrás eredetének vizsgálatára is. Az adóhatóság különféle szempontok alapján kiválasztási kritériumokat határoz meg, amelyek révén ki tudja szűrni azokat a magánszemélyeket, akiknél a jövedelemeltitkolás lehetősége fokozott kockázatot rejt magában és esetükben nagy valószínűséggel bizonyíthatóan érdemi megállapításhoz vezethet egy vagyongyarapodási vizsgálat. Jellemzően a több kockázati tényezővel is rendelkező adózókat helyezi előtérbe az ellenőrzések során a NAV. Vagyis nem kell minden végtörlesztőnek vagyonosodási vizsgálattól tartania, csak annak, aki más ok miatt is gyanús lesz az adóhatóságnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

KATTINTS! Ûzött vad lehet a végtörlesztő: lesben állnak az adóellenőrök

Az adóhatóság délután közleményben igyekezett cáfolni, hogy kiemelten ellenőrizné a végtörlesztés lehetőségét igénybe vevőket. Leszögezte: nem rendelkezik a végtörlesztéssel élőkről semmiféle nyilvántartással, erre vonatkozóan a bankok felé megkereséssel nem él, a végtörlesztés ténye, vagy annak összege az adóhatóság kiválasztási, kockázatelemzési szempontjai között semmilyen formában nem szerepel.

Mindebből következően egyértelműen és határozottan kijelenthető, hogy a végtörlesztés lehetőségét igénybe vevő devizahitelesek vonatkozásában az adóhatóság célzott kiválasztási rendszert nem alakított ki, a végtörlesztés, mint speciális kiválasztási szempont az adóhatóság ellenőrzési tevékenységében nem jelenik meg semmilyen formában - áll a NAV közleményében.


Címkék:
seszták miklós,