Januárban elstartolhat az olcsó támogatott lakáshitel

Pénzcentrum2011. szeptember 28. 08:35

A devizahitelesek megsegítését célzó intézkedések lecsengése után újra szabad utat kaphat az államilag támogatott lakásvásárlási hitel, amely akár már januártól felpezsdítheti a használt és új lakások piacát - írja a Népszabadság.

Az új konstrukcióra a nemzetgazdasági miniszter is nyitott; a javaslat szerint 2012-2014 között lehetne jelentkezni arra a legfeljebb öt évre szóló kamattámogatásra, amely az első évben 3,5 százalékkal, a következő évek mindegyikében 0,5 százalékkal csökkenő mértékben mérsékelné az adósok terheit.

A kamattámogatott hitelt nemcsak új, hanem használt lakás vásárlásához is igénybe lehetne venni. Az utolsó hírek szerint a támogatott hitel új lakásoknál legfeljebb tízmillió, míg a használt ingatlanoknál ötmillió forint lehet, s az adósoknak csak egy ilyen kölcsönük lehet, vagyis azok sem vehetnék igénybe, akiknek van már egy állami támogatású hitelük valamelyik korábbi konstrukcióból.

Az állítólag már közigazgatási államtitkári egyeztetésen is túljutott kamattámogatásról szóló kormányrendelet-tervezetről immár bármelyik kormányülésen - akár a main is - dönthet a parlament. A cél az lenne, hogy az új lehetőség már január elsejétől kihasználható legyen.

 

Címkék: