A fészekrakósok is kérhetik az árfolyamgátat

Pénzcentrum2011. szeptember 12. 21:37

Egyhangúlag fogadta el hétfőn az Országgyűlés a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvény módosítását.

A jogszabályt 324 igen szavazattal fogadták el a képviselők.

A módosítás egyértelművé teszi, hogy az árfolyamrögzítés olyan devizakölcsönökre is alkalmazandó, ahol a fedezet egy része nem lakóingatlanon alapított jelzálogjog, hanem állami kezesség. Emellett kiterjesztették a képviselők az árfolyamrögzítés lehetőségét a 2015. január 1-jét megelőzően lejáró devizakölcsönökre is.

A módosítást az tette szükségessé, hogy a bankok egy része az államilag támogatott Fészekrakó programot fizetéskönnyítő eljárásnak tekintette, ezért visszautasította az árfolyamrögzítési igénnyel hozzájuk forduló fészekrakós ügyfeleket.

A kormányzati portálon közzétett adatok szerint a közel harmincezer fészekrakós hitelszerződésből 19 235 svájci frank alapú, 555 euró alapú, a parlament hétfői döntésével számukra is megnyílt a lehetőség az árfolyamrögzítésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A törvény rendelkezik arról is, hogy amennyiben a hitelező a gyűjtőszámlahitelt Fészekrakó-hitelhez nyújtja, a gyűjtőszámlahitel alapvető fedezete az eredeti devizahitelhez nyújtott állami kezesség, amely azonban nem haladhatja meg a vállalásakor érvényes legmagasabb mértékét. A gyűjtőszámlahitel kiegészítő fedezete a hitelező által választható, részére külön díjfizetés ellenében nyújtott állami kezesség, amely csak az alapvető kezességgel nem fedezett követeléshányadra érvényesül.

A törvény a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó készfizető kezességről rendelkező paragrafus azonban csak az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának meghozatalát követő 15. napon.

Címkék:
fészekrakó program,