Elképesztő különbségek a törlesztőkben: ők jártak a legrosszabbul

Pénzcentrum2011. szeptember 5. 16:03

Izzasztó hónap áll a magyarországi frankhitelesek mögött, hisz többségük hitelének még soha nem volt olyan magas a törlesztési árfolyama, mint augusztusban. Mivel a frankárfolyam hatalmas ingadozást mutatott, vannak "szerencsések", akik alig több mint 230 forinton törlesztettek, mások viszont 260 forintnál magasabb frankárfolyamot voltak kénytelenek kigazdálkodni. A legjobban azok jártak, akik múlt hét hétfőn (29-én) törlesztettek, a legrosszabb árfolyammal pedig a 10-én törlesztők szembesülhettek. Utóbbiak havi terhe egyetlen hónap alatt több mint tízezer forinttal is nőhetett.

Nem mindegy, melyik banknak tartozik a devizahiteles, hisz mindenhol máskor és másképp állapítják meg a törlesztés árfolyamát. Egy közös pont azonban van ezekben: minden deviza alapú lakáshitel esetében a bank saját középárfolyamát, vagy ennek hiányában a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamát kell használni egy tavaly év végén hatályba lépett jogszabály értelmében.

 


Az időzítés azonban bankonként és sok helyen hitelszerződésenként is eltér: míg az OTP-nél mindenkinél 3-ai árfolyamot vesznek figyelembe a 4-ei törlesztőrészlet-levonáshoz, a Budapest Banknál 10-ei, az Erste Banknál pedig 15-ei középárfolyamon történik a törlesztőrészlet megállapítása és ekkor vonják le az összeget is. A bankok többségénél a hitelszerződésben megállapított, illetve a folyósítás szerinti fordulónap a döntő. Akinél ez éppen munkaszüneti napra esik, általában a következő munkanap megfelelő árfolyamadata a mérvadó.

 


Alapvetően mégsem a bankok gyakorlata, hanem a frank piaci árfolyama határozza meg az aktuális törlesztőrészletet. Ilyen szempontból az idei év augusztusa különösen rosszul alakult a frankhitelesek számára: soha nem volt ilyen magas (243,1 forint) a havi átlagos frankárfolyam.

 


A napi hivatalos árfolyam-adatokból kiderül, hogy a legrosszabbul általában azok jártak, akiknek a törlesztőrészletét 10-én határozzák meg. A Budapest Bank ügyfelei pont közéjük tartoznak. Esetükben az MNB hivatalos árfolyama 263,9 forint volt, és a Budapest Bank honlapján elérhető információk szerint az aznap jegyzett középárfolyamok is döntően 263 forint fölött alakultak. Az OTP-s ügyfelek szempontjából érdekes augusztus 3-ai napon az MNB-középárfolyam 246,7 forint, az utolsó aznapi OTP-s középárfolyam 247,3 forint volt. Az Erste Bank ügyfelei még jobban jártak, hisz esetükben 238 forint környékén alakult az árfolyam. Mindez azt jelenti, hogy frankban ugyanakkora törlesztőrészlet mellett közel 11%-kal kellett a Budapest Bank ügyfeleinek többet fizetniük, mint azoknak, akik az Erste Banknak törlesztenek. Természetesen ez a következő hónapokban akár fordítva is lehet.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Vegyünk egy átlagosnak mondható (8 millió forintos hitelösszegű, 20 éves futamidejű, 7%-os THM-mel rendelkező, 158 forintos árfolyamon felvett) lakáshitelt! Ha a törlesztés minden hónap 10-én esedékes, egy hónap alatt csaknem 16 ezer forinttal nőtt a példában szereplő adós törlesztőrészlete.

 


Feltételezve, de meg nem engedve, hogy a törlesztések egyenletesen alakulnak a hónap során, augusztusban az egy hónappal korábbihoz képest 7%-kal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 16%-kal volt magasabb egy átlagos törlesztőrészlet csak a frankárfolyam mozgása miatt. Igaz, utóbbi kicsit felfelé torzít, hiszen ekkor még nem volt hatályban az említett rendelet, így korábban általában néhány forinttal magasabb árfolyamon törlesztettek a lakáshitelesek.

 

 

 

Címkék: