Elegük lett a biztonságból: ez menti meg a frankhiteleseket

Pénzcentrum2011. augusztus 29. 22:00

Úgy tűnik, hogy a befektetőknek elegük lett a biztonságból és két kézzel zsákolják a kockázatosabb eszközöket, így például a részvényeket. És, hogy miylen pénzből veszik ezeket azt könynen kideríthetjük, ha ránézünk a menedék eszközök árfolyamára. Az amerikai tőzsdék hétfői nyitásával párhuzamosan ugyanis újabb eladói hullám érte el a klasszikusan biztonságos menedéket nyújtó arany, svájci frank és az amerikai államkötvények piacát.

Aminek a frankhitelesek örülhetnek: 

A dollárral szemben 2% feletti hanyatlást mutat a svájci frank és az euróval szemben is jókora esésről beszélhetünk. A jegyzések csaknem elérték az 1,20-as szintet a bankközi devizapiacokon, majd kisebb korrekció mutatkozik. A frank/forint jegyzések 228-ig süllyedtek, miközben az euróval szemben nem látszik határozott forinterősödés, a kurzus 271,5 körül jár. Egy dollárért 187-187,5 forintot kérnek.

Hirtelen esni kezdett az arany

A tőkepiacokon kialakult jó hangulatnak köszönhetően a tőzsdék felfelé vették az irányt, a nehéz időszakokban jól teljesítő "biztonságos menedéknek" számító eszközök, mint például az arany viszont lefelé. Bár az alapvető gazdasági problémák továbbra sem oldódtak meg, az elmúlt hónapokban jellemző negatív hangulat és az ezzel járó komolyabb visszaesés ma mérséklődött, ami természetszerűleg nem kedvezett a borús időszakokban jól teljesítő eszközöknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az arany ára az amerikai piacok pozitív nyitását követően hirtelen 2,3 százalékot, vagyis több mint 40 dollárt esett lefordulva az 1820 dolláros szintről. A nemesfém unciája így jelenleg 1788 dollárba kerül. Nem csak az arany, de a többi nemesfém is eladói nyomás alá került. Az ezüst jelenleg 1,7 százalékos mínuszban 40,6 dolláron áll, míg a palládium 1, a platina 0,9 százalékot esett a mai nap során. 

 

Címkék:
palládium, palládium árfolyam,