Komoly baj is lehet az árfolyamrögzítésből: ijesztő csekkek várnak ránk

Pénzcentrum2011. augusztus 16. 17:00

A 2006-2008-as időszakban népszerű lakástakarék-pénztári (LTP) megtakarítással kombinált frank alapú lakáshitel konstrukcióval rendelkező háztartások nagy törlesztőrészletbeli növekedéssel számolhatnak a megtakarítási idő lejártával. A helyzetüket csak súlyosbíthatja, ha élnek az állam által felkínált árfolyamrögzítés lehetőségével - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. tanulmányában.

A kombinált hiteleknek a lényege, hogy egy általában 8 éves (96 hónap) megtakarítási időszak után a lakástakarékban felhalmozott összeg betörlesztésre kerül a svájci frank hitel tőketartozásába. Mindaddig a hitel eredeti tőkerésze nem csökken, mi csak a kamatokat fizetjük és a megtakarításainkat halmozzuk.

De a 2006-2008-as időszakhoz képest a frank árfolyama a 160 forintos szintről lényeges mértékben elmozdult. Minden a megtakarítás törlesztéskori árfolyamán múlik majd. Ugyanis a forintban felhalmozott megtakarítást a törlesztéskor kiszámolt árfolyamon veszik majd figyeembe. Vegyünk egy 80 ezer frankos hitelt, ami az eredeti feltételek mellett (160 forintos frank árfolyam) 30 ezer frankos tartozássá csökkent volna a megtakarítási időszak végén a betörlesztett összegnek köszönhetően. Magasabb, 230-as árfolyamon viszont ez a tartozás csak 45 ezer frankra csökkenthető a 8 éves megtakarítással.


Kettős hatást fejt ki tehát a bekövetkező frankerősödés: csökkenti a lakáskasszás betörlesztés nagyságát, ugyanakkor növeli a devizahitel hátralévő tőketartozását forintban. Így a 96. hónap végén fennmaradt tőketartozás nem 4 millió 800 ezer, hanem 10 millió forint 230-as árfolyamot feltételezve. Ez tisztán frank hitel, hiszen a lakástakarékból származó forinthitelt ezen a ponton szintén előtörlesztettük. A megnövekedett forintban kifejezett tőketartozást csak az eredetileg kalkuláltnál jóval nagyobb törlesztő részletekkel lehet az eredeti futamidő alatt kiegyenlíteni. Ez a törlesztő részletek jelentős ugrását eredményezi a 100. hónaptól: 230-as árfolyam mellett 115,6 ezer forintról 154,8 ezer forintra nő a GKI számításai szerint.


Ezt a meglévő helyzetet súlyosbítaná, ha az érintett hitelesek élnének az árfolyamrögzítés lehetőségével. Hiszen az ilyen konstrukcióban eladósodott háztartások számára még további törlesztő részlet növekedést jelent az árfolyamvédelem lejárta után. Ez a törlesztőrészlet-emelkedés 230 forintos frank árfolyamon 172 százalékos.

A GKI számításai elnagyoltak lehetnek, hiszen egy 8 millió forintos szerződéses összegű lakástakarék-szerződéssel számol. A valóságban az említett időszakban a maximális szerződéses összeg még 6 millió 400 ezer forint volt. De a számítások százalékos értékei ettől még pontosak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Otthonteremtési Akcióterv része, bár erről a pontról tudjuk eddig a legkevesebbet, hogy az árfolyamrögzítés végén nem nőhet a törlesztő 15 százaléknál nagyobb mértékben. Ezt megakadályozandó az egyes bankok átstrukturálást lesznek kötelesek végrehajtani, ami a hitel futamidejét tolja majd el.

 

 

Címkék: