Egymilliót húztak ki a magyar nyugdíjas zsebéből

Pénzcentrum2011. augusztus 9. 12:02

Egy szentesi nyugdíjasnak hitelre lett volna szüksége vállalkozása fejlesztéséhez, pénz helyett azonban csak ígéretet kapott. Jelenleg úgy tűnik, egymilllió forintnál is többet bukott.

Svájcifrank-alapú hitelét szerette volna visszafizetni és a gazdaságát fejleszteni a nyugdíjas Áfra Sándor. Tavaly novemberben olvasta annak a cégnek a hirdetését, amelyről ma már tudja: kár volt kölcsönt remélni tőlük - tudta meg a Dévilág napilap.

Mint a férfi a lapnak elmondta, a hitel nyújtója számára komoly cégnek tűnt, rendszeresen hirdettek az újságokban. Felutazott Budapestre és érdeklődött, kaphat-e egy nagyobb összegű hitelt. Úgy tervezte, hogy ebből kifizeti a frankhitelt és belekezd egy kisebb mezőgazdasági vállalkozásba.

Az ügyintéző két nap múlva közölte telefonon: mehet szerződést kötni. A férfi jóhszeműen befizette az egymilliónként 50 ezer forint regisztrációs díjat, valamint az első havi részletet. A nő megnyugtatta, hogy 8-10 héten belül kézhez kapja az igényelt összeget. Havi 87 ezer forintos törlesztőrészletekről kapott csekkeket, amelyekből kettőt be is fizetett, akkor azonban elfogyott a türelme.

Áfra Sándor szerint a cég fővárosi irodájában olyan feltételeket teremtenek, hogy a leendő ügyfelek ne tudjanak egymással szóba elegyedni. Arról is beszámolt, hogy a többoldalas szerződés elolvasására nem adtak időt, sietősen aláíratták vele a papírokat, némely pontokkal kapcsolatban pedig az ügyintéző azt mondta, hogy nem kell elolvasni, nem vonatkozik rá.

"Több mint egymillió forintom van náluk, ezt szeretném visszakapni. Nem tudom, hogy sikerrel járok-e, ugyanis megmutattam a papírokat egy ügyvédnek, és nem sok jóval kecsegtetett. A cég - igaz, név nélkül - azóta is rendszeresen hirdet a sajtóban"  - panaszolta a megtévesztett ügyfél. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan ismerjük fel a csaló zugbankokat?

A legtöbb esetben a zugpénzintézetek ragaszkodnak a legjobban a külsősségekhez, öltönyös jólszituált ügynökök (akik sokszor nem is tudják, hogy nem egy valós pénzügyi terméket árulnak) fogadhatnak szépen berendezett irodákban. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) sajtómonitoring tevékenysége, továbbá a Felügyelet bármely területére érkezett bejelentések és a fogyasztóvédelmi beadványok tartalma alapján a bejelentések volumenére és a tevékenységek súlyára tekintettel hivatalból piacfelügyeleti eljárást indít minden olyan esetben, ha felmerül a gyanúja - többek között - engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási, kiegészítő pénzügyi szolgáltatási, befektetési szolgáltatási tevékenység végzésének. Az ezzel kapcsolatos határozatok olvashatók a Felügyelet honlapján - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Legegyszerűbb, ha minden olyan ajánlatot elkerülünk, amik a piacitól sokkal magasabb hozamot ígérnek, vagy olyan feltételekkel nyújtják őket, ami nem megszokott. Bővebben a témáról: Hat módszer, ahogy elveszítheted mindened: így vernek át a zugbankok

Címkék: