Újabb nap, újabb gyomorgörcs: 251-nél a frank

Pénzcentrum2011. augusztus 3. 08:28

Szerda reggel a svájci frank új történelmi rekordot állított fel a forinttal szemben - a 251-es szint felett is járt. 9 óra után a svájci nemzeti bank közbelépett, további intézkedéseket ígért - ez azonban csak néhány óráig gyengítette a frankot.

A devizapiacokon nem változott a helyzet az előző napokhoz képest: a biztonságos menedéket keresik a befektetők, így a svájci frank folyamatosan új csúcsokat dönt. 9 óra után jelentős frankgyengülés következett, miután a svájci jegybank gyakorlatilag kamatcsökkentést jelentett be. A bejelentés hatás azonban csak néhány óráig tartott, délután öt óra előtt előtt a svájci frank visszaerősödött a 250-es szint fölé.

 


Tízezerrel is többet fizethetsz, mint júliusban

Az egy hónappal ezelőttihez képest több mint 10%-ot erősödött a frank, ami változatlan kamatszint mellett azt jelenti, a napokban törlesztő ügyfelek több mint 10%-os törlesztőrészlet-emelkedést szenvedtek el egyetlen hónap leforgása alatt. Hogy a legszélsőségesebb esetet említsük: míg egy 8 millió forint összegű, 20 éves futamidejű normál annuitásos lakáshitelt 2008 nyarán felvett ügyfél kezdetben alig több mint 60 ezer forintot törlesztett havonta, ma a törlesztőrészlete a 110 ezer forintot is elérheti, ami közel 10 ezer forinttal magasabb az egy hónappal ezelőttinél.


Mit javasol a magyar kormány?

A mostani helyzet is világosan mutatja, milyen fontos, hogy augusztus 15-től minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével, hiszen a kormány és a bankszövetség között létrejött megállapodás értelmében a devizahiteles családok 180 forintos árfolyamon rögzíthetik a svájci frank alapú hiteleiket - mondta tegnap a miniszterelnök szóvivője a lakáshiteleseket érintően annak kapcsán, hogy kedden rekord szintre erősödött a svájci deviza a forinttal szemben.

Szijjártó Péter közölte, az árfolyamgát révén a családok terhei kiszámíthatóak és alacsonyabbak is lesznek. Nem igaz az a kritika, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeget kiszámíthatatlan módon fizetik majd ki - jegyezte meg, rámutatva: a szabályozás értelmében az árfolyamgát időszakának 2014 végi lejárta után a törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szóvivő szerint a kormány időben lépett; helyesnek bizonyult az, amikor az emberek érdekeit figyelembe véve, "határozottan tárgyalt" a bankszövetséggel, és lehetővé tette az árfolyamgát használatát a devizahitellel rendelkező családok számára.

Nincs napirenden a bankszövetséggel kötött megállapodás kiszélesítése - válaszolta a szabadfelhasználású hitelesek esetleges megsegítését firtató kérdésre a miniszterelnök szóvivője. Arra, hogy van-e olyan árfolyamszint, amelynél újratárgyalhatják az árfolyamgát szintjét, Szijjártó Péter azt mondta, nem tud ilyen szándékról.

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint - a jelen ismeretek alapján - azoknak érdemes csak élniük az árfolyamrögzítés lehetőségével, akik egyéni vagy családi élethelyzetük és korlátozott anyagi lehetőségeik miatt a következő három évben nagy valószínűsséggel nem tudnák fizetni a magas frankárfolyam miatt megemelkedett törlesztőrészletüket.

 

 

Címkék: