Banki próbálkozások a devizahitelesek megmentéséért

Pénzcentrum2011. július 22. 10:02

Több bank saját programot dolgoz ki a svájci frank viharos erősödése elleni védelemre, amely az árfolyam mellett a kamatemelkedéseket is képes kordában tartani.

Az AXA már hónapok óta dolgozik a saját árfolyam- és kamatvédelmi programján, amely augusztus elejétől lesz elérhető az ügyfelek számára - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Gyenes Gergely jelzáloghitel-termékmenedzser. A konstrukció a kamatemelkedéseket is képes lesz kordában tartani nemcsak három évre, hanem a hitel teljes futamidejére. A tapasztalatok szerint az ügyfelek fokozottan érdeklődnek a banki program iránt, de az állami megoldás hosszú távú pénzügyi hatásaival kapcsolatban is kapnak választ a kérdéseikre.

A Budapest Bank, az OTP, az Erste, az MKB és a CIB is saját adósvédelmi programot dolgoztak ki.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a saját banki programokat és az állami adósmentési konstrukciót lehet-e egyszerre is alkalmazni. Az AXA-nál úgy vélik, hogy mindenkinek döntenie kell, melyik programhoz kíván csatlakozni. Az OTP szerint az állami konstrukció kiegészíti a meglévő eszközeiket. Az MKB-nál pedig úgy látják, a törvény nem zárja ki, hogy az állami árfolyamrögzített terméket igénybe vevők a későbbiekben ne részesülhessenek banki fizetési könnyítésben.

 

Címkék: