Orvosok: ma jöhet a fizetésemelés?

Világgazdaság2011. július 15. 09:32

Kedvező fordulatot hozhat a rezidensek számára az egészségügyi tárca vezetőinek mai bejelentése. Vélhetően a fizetés emeléséről is szó lesz, ám nem tudni, elég vonzó lesz-e az ajánlat az itthon maradáshoz. Ha nem sikerül megállítani az orvosmigrációt, veszélybe kerül a hazai betegellátás, hiszen már most 1500 orvos hiányzik a kórházakból - írja a Világgazdaság.

Akár 100 ezer eurót is kaphat 35 heti gyógyításért a Nagy-Britanniában munkát vállaló magyar orvos, a rezidenseknek pedig 22 heti munkáért 60 ezer eurót kínál a Resident Medical Officers munkaközvetítő. S ha további helyettesítést, átmeneti munkákat is elvállalnak a doktorok, az összeg a duplájára is nőhet.

Ilyen kínálat és a hazai 80-110 ezer forintos nettó fizetés mellett beláthatatlan következménye lehet a Magyar Rezidens Szövetség akciójának: az orvosok egy veszprémi irodában kezdték letétbe helyezni felmondóleveleiket azzal, hogy ha év végéig nem kapnak garanciát a kormánytól a fizetések emelésére, hátat fordítanak az országnak - mondta Papp Magor elnök.

Az egészségügyért felelős államtitkár sorsfordító ügynek tartja az ágazat humánerőforrás-helyzetének rendezését. Ezért Szócska Miklós az elmúlt egy évben minden követ megmozgatott, hogy szavaival élve "viríthassa a lóvét". A mai sajtótájékoztatón kiderül, milyen sikerrel. Fontos lenne, mivel a 2004-es EU-csatlakozás óta az aktív orvosok több mint 10 százaléka ment külföldre, s közben folyamatosan emelkedik az orvostársadalom átlagéletkora, jelenleg 52,4 százalék az 50 évnél idősebb doktorok aránya, de hiányzik az utánpótlás.

Nem csoda a migráció, hiszen a kezdő orvosok és szakorvosok béréből nem lehet eltartani a családot - állítja Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos-igazgatója. Jól felszerelt intézményük Ausztria közelsége miatt is speciális helyzetben van, így ugyan örömmel jelentkeznek hozzájuk a fiatalok, ám a szakvizsga megszerzése után sokan osztrák kórházakban kötnek ki a hazainál lényegesen kényelmesebb munkáért s az itteni fizetések nyolcszorosáért. Sokan ugyan csak egy-két évre tervezik a külföldi munkát, de az orvoshiánnyal küszködő gazdagabb országok újabb és újabb kecsegtető szerződéseket tesznek az elismert magyar orvosok elé, így maradnak, sőt megy utánuk a család is. Megtehetik, hiszen az EU-ban szabad a munkaerő mozgása. Ha nem rendezik a béreket, összeomlik a magyar egészségügyi rendszer - tette hozzá Oláh Attila.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
rezidens fizetés,