Akikre irigykedhetnek a magyar devizahitelesek

Pénzcentrum2011. június 20. 14:02

Megállapodott a horvát kormány és bankok a devizahiteleseket segítő csomagról. Kötelező banki könnyítés és közjegyzői munkadíj csökkentés révén nagyobb társadalmi áldozat nélkül javulhat a horvát frankhitelesek helyzete.

Megállapodott a horvát kormány és bankok a devizahiteleseket segítő csomagról. Kötelező banki könnyítés és közjegyzői munkadíj csökkentés révén, nagyobb társadalmi áldozat nélkül javulhat a horvát frankhitelesek helyzete - írja az Origo.

Még márciusban bejelentették a horvát bankok, hogy jelentősen csökkentik a devizahitelek kamatait. Most viszont a kormánnyal történő tárgyalásnak köszönhetően további kedvezményeket kötelesek adni a frankhiteleseknek. A kötelező átstrukturálásnak köszönhetően azonnal csökkenhetnek a törlesztőrészletei az eladósodottaknak, és nem keletkezik plusz tartozása senkinek egy másik folyószámlán. A futamidő viszont így kitolódik. Később szabadulhatnak meg a hitelüktől az érintettek, és Horvátország is tovább szenvedhet a frank kitettsége miatt.

Hogy minél kisebb költséggel járjon a szerződésmódosítás, a megállapodás része a közjegyzői munkadíjak csökkentése is. Így kisebb költséggel járhat a hitelesnek a segítség igénybevétele.

Miért jobb a horvát megoldás?

A magyarral szemben kisebb társadalmi költséggel járhat a horvát megoldás és a bizonytalanság is könnyebben kezelhető lehet majd. A futamidő eltolásával leginkább a bankok veszik vállukra a hitelesek megsegítését. Állami szerepvállalás sem szükséges, ellentétben a magyar megoldással. Itthon szükséges egy adóforintokból kifizetett állami kamattámogatás és állami garancia is a 3 évig tartó könnyítésért cserébe. Valószínűleg a közjegyzői költségek csökkentéséből eredő bevételkiesés sem lesz akkora, mint amennyibe nekünk kerül majd a kimentés.


Mennyibe kerül az adófizetőknek a lakáshitelesek megmentése?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az eddig ismert részletek alapján négy csatornán keresztül éves szinten mintegy 7-8 milliárd forintnyi kiadása keletkezhet 2012-ben a központi költségvetésnek a múlt héten bejelentett Otthonvédelmi Akcióterv miatt. Ez a központi költségvetés idei kiadási főösszegének 0,05%-a, a lakástámogatásokra fordítandó tétel mintegy 5-6%-a lehet. A következő években a Portfolio.hu kalkulációi szerint az említett 7-8 milliárdos összeg érdemben nem változik majd, ha a szabályozás a jelenleg ismert keretek mellett marad fenn.

 

Címkék: