Problémás jelzálogból nyugdíj-kiegészítés

Pénzcentrum2011. június 14. 18:42

A problémás jelzáloghitelesek előtt is meg kellene nyitni az úgynevezett equity release piacot, mely konstrukció lényege, hogy az ingatlan tulajdonjogának átengedése fejében az ingatlanban maradó nyugdíjas a pénzügyi szolgáltatótól élete végéig rendszeres járadékszerű ellátást kap - véli Farkas András. A Brokernet értékesítési vezérigazgatójának véleménye szerint ehhez azonban a nagy biztosítótársaságoknak be kellene lépniük a finanszírozók körébe.

Farkas András az MTV Ma reggel című műsorában elmondta: 200-230 ezer olyan jelzálogalapú hitelszerződés lesz, aminek futamideje túlnyúl a hitelfelvevő nyugdíjkorhatárán, vagyis a felvett hitelt a nyugdíjas évek alatt kell majd az ügyfélnek visszafizetnie.

"Az már most is pontosan látszik, hogy a megkötött szerződések mintegy 20-23 százaléka már eleve túlfut a 65 éves nyugdíjkorhatáron, és ha ehhez még hozzávesszük, hogy az adósmentési koncepció egyik eleme futamidő hosszabbítással oldaná meg az aktuális törlesztőrészletek emelkedését, akkor még több ügyfél kerülhet abba a helyzetbe, hogy nyugdíjasként kellene visszafizetnie hitelét." - mondta el a reggeli műsorban Farkas András.

Elmondása szerint az unió 17 tagországában ismertek azok a biztosítási konstrukciók, melyek a tehermentes ingatlanokból pénzt tudnak csinálni a nyugdíjasok számára.

Az értékesítési vezérigazgató javaslata szerint azonban, hogy ezen konstrukciókat a teher alatt álló ingatlanok esetében is alkalmazni lehessen, ahhoz a pénzügyi szolgáltatóknak kellene belépniük a finanszírozók körébe. Elmondása szerint egy biztosítótársaság úgynevezett kétszakaszú járadékbiztosítással szállhat be a finanszírozásba, ennek a lényege, hogy az első szakaszban a biztosító tehermentesíti az ingatlant, második szakaszában pedig életjáradékot nyújtana az ügyfélnek.

Címkék: