Az internetes cikizések is zaklatásnak minősülnek: őrnagy figyelmeztet a veszélyekre

Pénzcentrum2011. május 23. 18:32

Egyre többen hívják fel figyelmünket az interneten leselkedő veszélyekre. Kevesen tudják, hogy a közösségi oldalakon közzétett bántó cikizések a Bűntető Törvénykönyv szerint zaklatásnak minősülnek! Ezért az korántsem gyerekjáték figyelmeztet minket Stanka Mária rendőr őrnagy a Police.hu-n közzétett közleményében.

Régebben, ha a gyerekek között nézeteltérés támadt, jól kiveszekedték magukat, esetleg verekedtek egyet, ma azonban más a helyzet. Az iskolákból egyre gyakrabban kapom az információt, hogy a gyerekek egymásról, a tanárokról minősíthetetlen stílusban írnak véleményt, állítanak valótlanságot az internet bizonyos oldalain.

A gyerekek hajlamosak arra, hogy időnként érthetetlen okból, kiközösítsék egy-egy társukat, és erre az internet adta lehetőségeket használják fel. Létrehoznak egy olyan oldalt, amelyen a bántalmazott gyerekről írnak, az ellene folyó kirekesztést szervezik, róla valótlant állítanak. Nem is gondolnak arra, hogy ezzel bűncselekményt követnek el, amelyet zaklatásnak nevezünk.

Zaklatásnak számít,
 ha valaki másnak adja ki magát megtévesztés céljából,
 ha valakiről hazugságokat terjeszt, vélt, megalapozatlan dolgokat állít,
 ha egy konkrét személy nevében létesít kapcsolatot,
 ha valaki olyan leveleket küldözget, amelyeket a címzett nem kért, perverz, bántó stílusú vagy tartalmú szöveget, képeket tartalmaznak.

A cikizések, durva bántások nem viccesek, a Bűntető Törvénykönyv szerint zaklatásnak minősülnek!

Legveszélyeztetettebb a 11-17 éves korosztály, hiszen többségük napi rendszerességgel használja a világhálót, szinte ott éli közösségi életét. Nem is tudatosul bennük, hogy az általuk kikezdett társuk lelkében milyen súlyos kárt okoznak, arra pedig sem ők, sem a környezetükben élő felnőttek nem gondolnak, hogy ez az ő pszichéjük torzulását is okozza.

Létezik egy fogalom, a "cyberbullying". Pontos jelentése, hogy az internet, mobiltelefonok és egyéb technikák segítségével olyan szövegeket vagy képi anyagokat készítenek és továbbítanak, amelyek alkalmasak arra, hogy az embert megzavarják, kínos helyzetbe hozzák, vagy rágalmakat terjesszenek róla.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szülőknek jellemzően fogalmuk sincs arról, hogy gyermekeik mit csinálnak internetezés közben, mit követnek el, vagy milyen bántalmazás áldozataivá válnak. Ma már az internet bárhol hozzáférhető, otthon, iskolában, net-caféban, könyvtárban, a barátoknál.

Az internet jó, hasznos, fontos, de okosan és óvatosan kell használni! A gyerekek eltiltása, állandó ellenőrizgetése nem megoldás. Rontja a gyerek és szülő közötti kapcsolatot. Arról nem is beszélve, jobban értenek hozzá, mint mi felnőttek!

Megoldás lehet,
 ha megtanítjuk őket a veszélyek felismerésére, elkerülési módjaira,
 ha tudatosítjuk bennük az általuk elkövethető/elkövetett cselekedetek következményeit,
 ha figyelünk rájuk, észrevesszük a magatartásukban bekövetkezett változásokat,
 ha nem megyünk el a problémáik mellett, meghalljuk a kérdéseiket, észrevesszük a segítségkérés jeleit,
 ha nem hagyjuk kontroll nélkül élni, létezni őket,
 segítjük őket a céltudatos, célirányos információ keresés technikájának kialakításában, vagyis törődünk velük!

Címkék: