Feketelistára kerülnek a nem békülő bankok

Pénzcentrum2011. május 18. 16:22

Hamarosan indul a PSZÁF mellett működő új szervezet, melynek fő célja a banki ügyfelek vitás ügyeinek bíróságon kívüli rendezése. A Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) július 1.-jét követően fordulhatnak az érintettek. A szervezet listát fog vezetni az együttműködő bankokról, így akár az ügyfelek bankválasztásánál is fontos szempont lehet a szervezet működése során felgyülemlett tapasztalat.

Ha a szervezet döntéseinek aláveti magát egy hitelintézet és erről nyilatkozik is, akkor a pozitív oldalára kerül a szervezet nyilvántartásának. Az ilyen intézmények kötelező érvényűnek fogadják el a PBT határozatait. Ez egyfajta biztonságot jelenthet az ügyfelek részére, hiszen a PBT határozatait elfogadó bankokkal szemben nagy valószínűséggel a tárgyalótermeken kívül érvényesíteni tudja majd jogos panaszait.

A testülethez július 1.-je után lehet fordulni. Ez előtt indult eljárások, még nem tartoznak a PBT hatáskörébe. Csak magánszemélyek ügyében eljáró testülethez nem fordulhatnak a vállalkozók, gazdasági társaságok vagy egyéb szervezetek.

A PBT eljárhat a bankokkal, a biztosítókkal,  a pénzügyi vállalkozásokkal, a pénztárakkal és a befektetési szolgáltatókkal stb. szembeni panaszok esetén. A fogyasztói csoportok viszont kívül esnek a hatáskörén. A szervezetről tájékozódhatunk a PSZAF honlapjáról.

A Testület elnökét a PSZÁF jelöli ki. A tagjai felügyeleti tanácsadói valamint főtanácsadói cím keretében köztisztviselői jogviszonyban állnak majd. Törvényben rögzítik azt is, hogy a tagsághoz elengedhetetlenül szükséges jogi vagy közgazdasági egyetemi végzettség.A saját költségvetésből gazdálkodő szervezet tagjainak személyére és a létszámkeretre annak elnöke tesz javaslatot.

Címkék: