Még mindig tartja magát a folyószámlahitel

Világgazdaság2011. május 17. 09:32

Az elmúlt egy évben alig helyeztek ki új fogyasztási hiteleket a hazai pénzügyi szolgáltatók: egyedül a szabad felhasználású hitelek állományában jelentkezett némi emelkedés, ám az is csak a forint gyengülése miatt - írja a Világgazdaság.

Nem fogynak a magyar piacon a fogyasztási hitelek: a márciusig tartó egy év alatt az állományuk alig több mint két és fél százalékkal, 3647,9 milliárd forintra emelkedett. Ez is csak azzal magyarázható, hogy a forint majdnem tíz százaléknyit gyengült a devizahiteleknél meghatározó svájci frankkal szemben.

A legnagyobb a visszaesés a korábban kedvelt terméknek számító áruhiteleknél, amelyek állománya több mint egy ötödével esett vissza. A klasszikus fogyasztási hitel-terméknek számító személyi kölcsönök állománya több mint egy tizedéve esett vissza, és a gépjárműhiteleknél sem jött még el a fellendülés

A folyószámlahitelek népszerűsége azonban töretlennek mondható: az ügyfelek nagyon kedvelik, hiszen a napi pénzügyi gondok kezelésére kiválóan alkalmas, viszont, ha az ügyfél nem használja ki a rendelkezésére álló keretét, gyakorlatilag nem kerül pénzbe a kölcsön. A pénzügyi szolgáltatók számára azért előnyös, mert az adós hitelképessége - a számlaforgalma alapján - nagyon gyorsan ellenőrizhető, és a kockázat is kezelhető mértékű.

A kínálati oldallal ugyanakkor nincs nagy probléma. A lakossági piacon érdekelt bankok majdnem mindegyike kínál akciós fogyasztási hiteleket, sőt, viszonylag új konstrukciók megjelenésére is akad példa a piacon.

Címkék: