Lakáshitelezés: új kamattámogatás, módosított bankadó jöhet

Pénzcentrum2011. május 11. 15:27

A lakáspiac élénkítésre vonatkozó pontok mellett három fontos javaslatot tett a lakáshitel-piac fellendítésére is "Otthonteremtési stratégia" címmel ma közzétett szakmai vitairatában a Nemzetgazdasági Minisztérium mellett működő Otthonteremtési Tanácsadó Testület. A három pont lényege: az euró alapú jelzáloghitelezés újraindítása, a bankadó alapjának felülvizsgálata a lakáshitel-kihelyezés ösztönzésére, valamint egy új, a korábbinál fenntarthatóbb, degresszív (fokozatosan csökkenő), ötéves lakáshitel-kamattámogatási rendszer bevezetése. A vitairattal kapcsolatban a minisztérium egy augusztus 10-éig tartó konzultációt indított.

A Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőinek részvétele mellett, Gergely Károlynak, a Fundamenta elnök-vezérigazgatójának elnökletével működő Otthonteremtési Tanácsadó Testület az alábbi három javaslatot tette közvetlenül a lakáshitel-piac fellendítése érdekében:

1. "A lakossági, lakáscélú jelzáloghitelek esetén ügyfélkörben indokoltnak tartjuk a forint mellett az euróban történő hitelnyújtás lehetőségének a megteremtését is."

A javaslat megfogalmazása nem egyértelmű, az "ügyfélkörben" szó elől mintha egy jelző kimaradt volna. Korábbi sajtóinformációk szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium csupán az eurójövedelemmel rendelkező elenyésző kisebbség számára tenné lehetővé euró alapú jelzáloghitelek felvételét, erre vonatkozóan ugyanakkor nem tartalmaz konkrétumot a dokumentum. A javaslat indoklása szerint a "forint kamatkörnyezet jelenlegi szintje és a 2010-ben lezajló és 2011-ben is folytatódó hozamemelkedés hatására a piaci alapú forinthitelek hiteldíja a kezdeti kedvezményes kamatperiódusok után 10-11% felé kerültek." A dokumentum szerint ezzel szemben egyszámjegyű hiteldíjak a kívánatosak, amit az euró alapú hitelek biztosíthatnának amellett, hogy a háztartások túlzott kockázatvállalását a vállalható hitelteherre és az euróhitelekre vonatkozó fedezeti (LTV) szabályok elégséges módon korlátozzák. Ráadásul az euró egy átlagos jelzáloghitel-futamidőn (20 év) belül várhatóan nemzeti fizetőeszköz lesz.

 


2. A bankok külön-adófizetési kötelezettsége időbeni kiterjesztésének újragondolása úgy, hogy a szektor túladóztatása a lehető legrövidebb ideig álljon fenn; továbbá a hitelintézetek különadójának olyan tartalmú módosítása, amely szerint a különadó alapja olyan tételekkel is csökkenthető legyen, amelyek elősegítik a lakáscélú hitelezés meglévő problémáinak megoldását. Ilyennek tekinthető a lakás építésére, vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére és felújítására nyújtott hitel- illetőleg lízingállomány.

A minisztérium által közzétett vitairat elismeri: a kimagaslóan nagy fizetési kötelezettséget jelentő bankadó szabályozás egyik jelentős korlátja jelenleg annak, hogy a hitelezési piac, ezen belül is a lakossági lakáscélú hitelezés újból növekedésnek induljon, így a bankadó szabályainak korrekciójával erősíteni lehetne a lakáshitelezés jelentőségét, és kivételkélnt kezelni a lakáscélú hitelnyújtásokat az adóalap meghatározása során.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

3. A lakástámogatásokon belül egy új, ötéves, degresszív (fokozatosan csökkenő) forinthitel-kamattámogatási formára tesz javaslatot a vitairat, mely számításaik szerint az első évben 3, a másodikban 11, a harmadikban pedig 21 milliárd forintos fiskális kiadással járna

- hitelcélok esetében alacsonyabb összegű hitellel (vélhetően inkább támogatással - a szerk.) támogatja a használtlakás vásárlást max. 5 millió Ft hitelösszegig, magasabb összeggel az újlakás vásárlást, építést, bővítést és a korszerűsítést max. 10 millió Ft hitelösszegig
- a támogatás időtartama a korábbi 20 évről 5 évre rövidülne, biztosítandó a fiskális terhek beláthatóságát
- a támogatás mértéke és az ügyfél által fizetett hiteldíj a piaci állampapírhozamokhoz (ÁKK benchmark) lenne szigorúan kötve,
- a támogatási időszak (5 év) alatt a kamattámogatás mértéke degresszív lenne, a referenciahozam 50%-áról csökkenne 5 év alatt 30%-ra, 5%-os lépésekkel
- csak forint (ÁKK benchmark) alapú lakáshitelekhez lenne nyújtható, melyekben vállalja a bank, hogy a referenciához kapcsolat felárat a futamidő végéig felfelé nem változtatja
- a lejárati összhang megfelelést jelzáloglevél forrástámogatáson keresztül biztosítanák, melyben jól szabályozott jelzálogbanki értékpapírosításon (jelzáloglevél) keresztül támogatná az állam a hiteladósokat, a kereskedelmi bankokat a korábbihoz hasonló jelzálogbanki refinanszírozás révén látnák el forrással.
- két kiemelt célt illetve csoportot, mégpedig a gyermekeket nevelő családok lakáshelyzetének javítását és a problémás (felmondott vagy 180 napon túli tartozással bíró) hiteladósok ingatlanjait megvásárló ügyfeleket külön eszközzel (15 milliós összeghatár, illetve csak 2 év után csökkenő kamattámogatás) segítenék.
- úgy látják, mivel kipróbált eszköztárról van szó, a bevezetés időigénye maximum 60-90 nap lenne

 

Címkék: