A 15-20 milliós lakások devizahiteleseit még megmentené az állam

MTI2011. május 3. 13:02

Rogán Antal (Fidesz) szerint egy államilag támogatott és szabályozott rendszerben, ahol területi és időbeli kvóták is léteznek a rossz lakáshitelek kivezetésére, van lehetőség arra, hogy minden problémával külön foglalkozzanak. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, más megítélés alá kell esnie a kis, és a nagyobb értékű lakásokra felvett hiteleknek, szociális alapon csak 15-20 milliós határig akarnak beavatkozni.

A kedden megjelent interjúban úgy fogalmazott: húszmillió forint fölötti lakásnál a szociális jogosultság az emberek előtt nehezen lenne magyarázható. Hozzátette: kiszámítható törlesztőrészlettel akarnak segíteni annak a 85 százaléknak is, amely eddig is rendesen fizette a részleteket. Az ő esetükben - cserébe az állami garanciáért - viszont garanciadíjat várnak a bankoktól, így a két összeg valahol ki fogja egyenlíteni egymást.

Rogán Antal becslése szerint ezen felül a költségvetésnek 15-20 milliárd forint közötti terhe lesz, amelyet minden évben vállalnia kell. Az általa vezetett bérmonitorig bizottság jelentéstervezetével kapcsolatban kitért arra: terveik szerint az alacsony- és közepes keresetűek esetében a béremelésre fordított összegnél a tb-járulékot a tárgyévben nem kellene az adott vállalkozásnak befizetnie.

Címkék: