A kutyának sem kell az euróhitel?

Világgazdaság2011. április 5. 08:32

Az emberek már nem bíznak a devizakölcsönökben éppen ezért nem sok tér jutna az euró alapú hiteleknek, ha újra visszaengedné a kormány a lakossági jelzáloghitel-piacra ezen kölcsönöket - írja a Világgazdaság.

"Nagyon félnek az ügyfelek a devizahiteltől, amikor bejönnek az irodánkba, 95 százalékuk azt kérdezi, ugye forintalapú lesz a kölcsöne" - osztja meg tapasztalatait Kiss Gábor, a hitelközvetítéssel foglalkozó Benks Kft. régióvezetője. "Az elmúlt évek tapasztalatai miatt az ügyfelek jelentős része tart a devizahitelektől, még akkor is, ha azok a svájci franknál kevésbé volatilis euróalapúak" - erősítik meg ezt a trendet az Erste Bank szakértői is.

Van alapja az ügyfelek félelmének - véli Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényüzletág-vezetője. "Devizakockázatot már nem kellene vállalniuk az ügyfeleknek egy hitel mellé. Épp elég a többi élethelyzetből fakadó kockázat: a munkanélkülivé válás vagy a megrokkanás lehetősége" - mondja Orbán.

Természetesen akadnak ellenvélemények is. Az osztrák hitelintézet, az Oberbank honi fióktelepénél például azt kommunikálják, hogy a mai napig igen keresett az eurókölcsön. A társaságnál azt remélik, hogy ha újra zöld utat kap az euró alapú hitelezés, akkor hamar fellendülhet a jelzáloghitelek piaca.

Első látásra jó döntésnek tűnik euró alapú kölcsönt felvenni, hiszen a jóval kisebb törlesztőrészlettel sokat spórolhat meg egy háztartás.

A Pénzügyileg tudatosabb ügyfeleknek lehet érdemes elgondolkodni az euróalapú lakáshitelek felvételén - véli Kiss Gábor. Ellenben a szakember sem tartja jónak az árfolyamingadozást hónapról hónapra követő konstrukciókat. "A bankoknak valamilyen biztonsági elemet kellene beépíteniük ezekbe a hitelekbe, például forintban rögzített törlesztőrészlettel kellene kínálniuk ezeket. Persze mindezt úgy kellene megoldani, hogy ha bekövetkezik egy komolyabb árfolyamgyengülés, akkor se járhasson úgy az ügyfél a futamidő végén, hogy még mindig tartozik a tőke nagy részével" - magyarázza Kiss.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Orbán Gábor véleménye szerint azonban ilyen konstrukciókat csak nagy nehézségek árán lehetne életre kelteni, márpedig a kormány rövid, illetve középtávú tervei között sem szerepel az eurózónához való csatlakozás és ezzel az árfolyamkockázatból adódó problémák végleges megoldása.

 

Címkék:
oberbank,