Így trükköznek a nemfizető hitelesek! Az Erste és a Raiffeisen nem vár tovább?

Magyar Nemzet2011. január 7. 10:02

A Magyar Nemzet információi szerint piaci berkekben az a hír járja, hogy a két bank összesen tízezer hitelszerződés felmondását készítette elő a napokban. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy ezek közül mennyi a jelzáloghitel, vagyis pontosan hány család kerülhet az utcára a kilakoltatási moratórium lejárta (április 15.) után.

Egyesek szerint a bankok időzítése nem véletlen, mivel amennyiben már most megteszik az előkészítő lépéseket, a faktorcégek a nemfizető adósok lakásait április második felében már dobra is verhetik.

A lap értesülései szerint vannak olyan adósok, akik szintén kényszerű tudatossággal és az élet hozta trükkökkel készülnek a moratórium végére. Állítólag vannak olyan adósok, akik papíron felmondanak a munkahelyükön és inkább készpénzért feketén dolgoznak, hogy a bank ne tudja levonni a bankszámlájukra érkező fizetésükből a törlesztőrészleteket. Sokan minden egyéb vagyontárgyukat a szerződésben nem szereplő családtagjaikra íratják, mások még a címüket is megváltoztatják.

A Raiffeisen Bank képviseletében az értesülésekkel kapcsolatban elmondták, hogy nem áll módjukban pontos, számszerű információkat adni. A bank a jogszabályokat és a magatartási kódexet betartva jár el, mindig az ügyfélnek és a pénzintézetnek is elfogadható megoldás kialakítására törekszik. A végrehajtás csak a legvégső megoldás.

Az Erste Bank képviselője sem közölt számokat, így érdemi válasz ettől a pénzintézettől sem érkezett a szerződések felmondását firtató kérdésekre.

Korábban: Átkeresztelték az Erste Bankot - részletek

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: