Megússzuk az idei karácsonyt: elmarad az eladósodás

Pénzcentrum2010. december 21. 18:17

A válság hatására a különböző hitelek népszerűsége évről évre csökken, így visszaesett a lakáshitelek, a folyószámlahitelek igénybevétele is. Azonban a népszerűségben korábban még a bankbetétekkel is vetekedő áruhitelektől való elfordulás mértéke még a többi hiteltípus közül is kimagaslik, derül ki az OTP Alapkezelő megbízásából készült kutatásból.

A karácsonyi ajándékvásárlások közeledtével hagyományosan sokan vettek fel áruhitelt vagy személyi kölcsönt, hogy drágább termékeket vásárolhassanak: az OTP Alapkezelő megbízásából, a Pécsi Tudományegyetem által végzett kutatás során megkérdezett válaszadók mintegy 34,4% válaszolta, hogy korábban rendelkezett áruhitellel, de ma már nem használja ezt a pénzügyi terméket.

Az áruhitelektől való elpártolás különösen akkor érdekes, ha összevetjük a többi pénzügyi szolgáltatás korábbi és jelenlegi használatával: a folyószámlahiteleknél mindössze 7,6% azok aránya, akik már nem rendelkeznek ilyen termékkel, de még a rendkívül kockázatosnak tartott lakáshiteleknél is csak 17,4% az elfordulók aránya.

Az 500, megtakarítással rendelkező válaszadó bevonásával készült kutatás eredményei szerint a másik jelentős népszerűségvesztésen átesett hitelfajta a személyi kölcsön: a válaszadók kevesebb mint 10%-a rendelkezik jelenleg ilyen jellegű hitellel.

Szembetűnő, hogy amíg korábban az áruhitel számított az egyik legnépszerűbb pénzügyi termékeknek, addig mára jelentősen visszaesett a népszerűsége, hiszen a korábbi termékhasználat alapján az áruhitelek igénybevétele a hagyományosan népszerű lekötött betétével, valamint az életbiztosításéval vetekedett. Azonban az áruhitel jelenlegi igénybevétele az egykori használatának csupán a töredéke. Ezek a változások feltehetően a közelmúlt negatív gazdasági eseményeinek köszönhetőek, a lakosság önbizalma a pénzügyek terén ugyanis láthatóan megingott - mondta Dr. Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a kutatás vezetője.

Nagy kérdés azonban, hogy vajon az ünnepi vásárlási kedv mennyiben fogja befolyásolni az egyéni döntéseket a hitelek terén, hiszen várhatóan a költséges műszaki árucikkek idén is az eladási listák éllovasai lesznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatás eredményei látványosan alátámasztják azt a megállapítást, hogy a válság óvatosabbá tette a hazai lakosságot - vélekedik a kutatás eredményeiről Gáti László, az OTP Alapkezelő értékesítési és marketing igazgatója. 

 

Címkék: