Mélyrepülést hozhat, ha lejár a kilakoltatási moratórium

Világgazdaság2010. december 20. 09:02

Több tízezer, hitel fedezetéül szolgáló ingatlant árverezhetnek el áprilistól a hitelintézetek. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ugyanis 105 ezer, kilencven napon túli tartozást tart nyilván, és a többszöri hosszabbítást követően a jelenleg érvényes szabályok szerint a kilakoltatási moratórium a fűtési szezon végén, azaz április 15-én lejár - írja a Világgazdaság.


A III. negyedév végén közzétett PSZÁF-statisztikák szerint a lakossági hitelportfolió megoszlása az alábbiaknak megfelelően alakult. A hitelek alig több, mint kétharmada az eredeti szerződés szerinti, húszból egyet már árstrukturáltak, vagy újratárgyaltak, minden hatodik szerződés 90 napon belüli, 9% pedig 90 napon túl lejárt.


Az idei céltartalék képzés és értékvesztés a bankoknál a 2005-ös szint tízszeresére emelkedett, az akkori 26,3 milliárd forinttal szemben idén már 289,7 milliárd forint ment el ilyen címen.


A kilakoltatási moratórium eszköze csak időnyerésre alkalmas, a fenntartása hosszú távon csak tovább rontja a bankok és az adósok helyzetét. A minősített hitelek állománya az alábbiaknak megfelelően alakult:

 

Címkék: