Erste frankhitelesek figyelem! Fontos infók a decemberi törlesztésről

Pénzcentrum2010. december 20. 14:02

A november végén hatályba lépett jogszabály szerint a devizában megállapított bármilyen költség, díj vagy jutalék forintban meghatározott összegének kiszámítása - ha a pénzügyi intézmény nem határoz meg saját deviza-középárfolyamot - a Magyar Nemzeti Bank által megállapított és közzétett, hivatalos devizaárfolyam alapján történik. Az Erste Bank ezt az intézkedést 2010. december 15. és 2010. december 31. között kiterjesztette a normál ütem szerint törlesztett CHF alapú szabad felhasználású jelzáloghitelekre is.

A bank tájékoztatása szerint - a fentiektől függetlenül - a törvény által előírt, a forinttól eltérő devizanemű lakossági lakáscélú hitelek középárfolyamon való törlesztésével kapcsolatos fejlesztés a megszabott határidőben és módon telepítésre került.

December 13-tól minden, forinttól eltérő devizanemű, lakossági lakáscélú hitelügylettel kapcsolatos tranzakció számlakonverziós deviza középárfolyamon kerül elszámolásra (amennyiben korábban számlakonverziós eladási és vételi árfolyamon történtek a tranzakciók), illetve kereskedelmi középárfolyamon kerül elszámolásra (amennyiben korábban kereskedelmi eladási és vételi árfolyamon történtek a tranzakciók).

A törvényben meghatározott, középárfolyamos törlesztés kizárólag a forinttól eltérő devizanemű, lakossági, lakáscélú hitelekre vonatkozik, szabad felhasználású, vagy fogyasztási hitelekre nem érvényes (szabad felhasználású hitelre is csak a fent jelzett időszakban).

Ezzel az intézkedéssel egy átlagos devizahitellel rendelkező ügyfél - banktól függően - havi szinten 100 - 2 000 forint megtakarítást érhet el.

Havi 27 ezer, vagy havi 55 ezer? Nem mindegy! Jelzáloghitel-körkép!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: