Van, ahol télen sem szünetel a kilakoltatás

Pénzcentrum2010. november 24. 08:32

Fél év múlva, a fűtési szezon végén jár le mintegy 140 ezer adósnál a könnyített hiteltörlesztés időszaka, és lényegében addig tart a kilakoltatási moratórium is. Azonban szép számmal vannak olyanok is, akik semmifajta védelmet nem élveznek, és bármelyik nap az utcára kerülhetnek - írja a Népszava.

Ők azok, akik az úgynevezett pénzügyi vállalkozásoktól vették fel hitelüket, olyan nem bankként működő társaságoktól, amelyek semmibe veszik a júliusban meghirdetett kilakoltatási moratóriumot.

Főleg olyan családok esnek ebbe a csapdába, akik a bankok szerint hitelképtelenek. Nincs akkora jövedelmük, hogy a hagyományos pénzintézetek garanciát látnának arra, hogy havi törlesztő-részleteiket kellő biztonsággal ki tudnák fizetni.

A megszorult, lakásra vágyók, engedve a pénzügyi szolgáltatók csábító ajánlatainak - "jövedelem igazolás nem szükséges, minimálbéreseknek és BAR-listásoknak is" - szerződést kötnek. Ezeknél a társaságoknál csak elvétve fordul elő, hogy a törlesztő részletet átmenetileg csökkentenék, a hitelt átütemeznék a futamidőt meghosszabbítanák. Ha az adós nem képes megfizetni az esedékes törlesztést, fizikai és lelki ráhatásokkal igyekeznek "bevasalni" a nehéz helyzetbe került családokon a pénzt őrző-védő cégek, akiket ezzel a pénzügyi szolgáltatók megbíznak.

 

Címkék: