Milyen összegű lakáshitelt vesz fel a magyar? A válasz megérkezett

Pénzcentrum2010. október 19. 10:12

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a lakáshitelezéssel kapcsolatos idei első félévi adatokat. 2010-ben első hat hónapjában 21 ezer lakáshitelt engedélyeztek a pénzintézetek 111 milliárd forintos összegben. Ez jelentősen elmaradt az előző év azonos időszakában engedélyezett 30 ezres adat mintegy 180 milliárd forintos összegétől, a mélyrepülés tehát tovább folytatódott.

2010-ben a lakáscélú hiteleknek csupán 4%-a volt államilag támogatott, szemben a tavalyi évi 27%-kal. Ezt a radikális visszaesést a támogatott forinthitelek felvételének szigorítása eredményezte.

Ezen felül visszaszorultak a devizaalapú hitelek is. A 2010-es évben engedélyezett tranzakciók 36%-át tették ki ilyen típusú ügyletek, ami a teljes összeg 48%-t jelentette. 2009-ben viszont még jóval nagyobb volt a devizahitelek súlya (56 és 66% a fenti adatokra kivetítve).

Fontos változás, hogy idén nagyobb szerepet kaptak a bankokkal szemben a jelzálogintézetek. Míg az előzőnek 80%-ra csökkent a kiadott lakáscélú hiteleken belüli aránya az utóbbinak 17%-ra nőtt. Három százalékot a takarékszövetkezetek és kisebb hitelszövetkezetek jegyeztek.

2009-ben egy ügyfél átlagosan 6 millió forint nagyságú lakáshitelt kapott, idén ez 5,3 millió forintra mérséklődött. A hitel átlagos futamideje is csökkent egy évvel. Ez a trend mind a lakáscélú hiteleknél (15-ről 14 évre), mind a lakásépítés és új lakás vásárlása esetén (18ról- 17,5 évre) megfigyelhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hitelek célját vizsgálva a KSH elmondta, hogy a 2009-es évhez képest 40%ról 27%-ra csökkent az építéshez és új lakás vásárlásához nyújtott hitelek aránya. Ezzel ellentétesen nőtt a használt ingatlanok iránti hitelkereslet, aminek az értéke és a darabszáma is megelőzte az új lakás és építés együttesét.

 

Címkék: