PSZÁF: jogsegélyszolgálat a vörösiszap-károsultaknak

Pénzcentrum2010. október 13. 15:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete több forrásból tudomást szerzett arról, hogy az iszapkatasztrófa által sújtott településeken egyes jelzáloghitellel rendelkező károsultak hitelintézetüktől felszólító levelet kaptak. A Magyar Bankszövetség közleményben és nyilatkozatban is cáfolta, hogy tagjaik visszaélnének az önhibájukon kívül bajba jutott adósok kiszolgáltatott helyzetével. A Felügyelet a kérdés megfelelő rendezésére elnöki körlevélben szólítja fel az intézményeket és jogsegélyszolgálatot állít fel.

A jelzálogszerződések többsége esetében a szerződést azonnal felmondja a bank, amennyiben a jelzáloggal terhelt ingatlan megsemmisül. A Felügyelet felhívja a figyelmet a Magatartási Kódex IV a) és b) pontjaira, amelyek egyértelmű meghatározzák a fizetési nehézségek kezelése körében alkalmazandó eljárásokat. A Kódexet aláíró hitelintézetek vállalták, hogy ilyen esetekben áthidaló módszereket dolgoznak ki, s ezekről az ügyfeleket levél, vagy információs füzet formájában tájékoztatják.

A felvett hitel fedezetével a katasztrófa után nem rendelkező ügyfelek esetében a szerződés felmondása kilátástalan helyzetbe hozná az adósokat. A Felügyelet határozott álláspontja szerint az egyetlen, több szempontot is figyelembe vevő megoldás jelen esetben az áthidaló megoldások kidolgozása.

A Felügyelet éppen ezért ma Elnöki Körlevelet intézett az érintett pénzügyi szervezetekhez, meghatározva a Felügyelet által elvárt magatartást.

Kifejezetten a vörösiszap-tragédiával összefüggő lakáshitelezési problémák rendezésére a Felügyelet az ügyfélszolgálat nyitvatartási idejében jogsegélyszolgálatot állít fel, ahol várja az érintettek jelentkezését, kérdéseit.

Levélcím: 1534 Budapest BKKP Postafiók: 777
Telefon: 06-40-203-776  (A telefonszám az ország bármely pontjáról helyi tarifával hívható.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ügyfélszolgálati cím: 1013 Budapest, Krisztina krt. 39.

Személyes ügyfélfogadás:
Hétfő: 8 - 18
Kedd: 8 - 15
Szerda: 8 - 16
Csütörtök: 8 - 15
Péntek: 8 - 12

 

Címkék:
iszapkatasztrófa,