CIB: mindig van megoldás a devizahitelesek számára

Pénzcentrum2010. szeptember 15. 12:02

Létezik-e valódi megoldás az ingatlanfedezetes devizahitellel rendelkező ügyfelek számára, ha igen, melyek a szóba jövő lehetőségek? Erről, illetve a pénzintézet ezen a területen szerzett tapasztalatairól volt szó a CIB Bank mai sajtótájékoztatóján. Mint kiderült, azok a szorult helyzetbe került adósok, akik együttműködnek a bankkal, minden körülmények között találhatnak megoldást a problémájukra.

A devizahitelek forinthitelre váltását a jelenlegi árfolyam mellett a CIB Banknál sem javasolják, az előtörlesztés ugyancsak nem racionális alternatíva. Tömeges megoldást csak a kormánnyal való együttműködés hozhat. Rogán Antal és Kósa Lajos nyolcpontos javaslatát alapjában véve üdvözölték a CIB-nél, mondván "végre itt egy kezdeményezés", igaz, egyelőre sok a kérdőjel.

Lamboy Judit, a CIB lakossági üzletágvezetője szerint nem találták meg a bankok a bölcsek kövét a devizahitelesek megsegítéséhez. Kiemelte: az ügyfelek mellett a bankoknak és a nemzetgazdaságnak sem jó a jelenlegi helyzet. Az a nagy kérdés, az árfolyamingadozásból következő, a lakossági ügyfeleket sújtó probléma átmenetileg vagy hosszú távon megoldható-e. 2008 őszén a bankok egyoldalúan megemelték kamataikat, áthárítva a drasztikusan megemelkedő forrásköltségeiket az ügyfelekre, a CIB Bank azonban az akár több száz bázispontos gyakorlattal ellentétben csak 30 bázisponttal emelte meg a svájci frank alapú lakáshitelek kamatát - húzta alá Lamboy. Miközben a svájci frank hitelkamatok csak minimálisan növekedtek a banknál, a forinthitelek kamatai jó darabig magasak voltak, az idei évre azonban már jelentősen csökkentek.

Átváltsák-e forint alapúra a hiteleiket a devizahitelesek? Most ne! - mondja Lamboy Judit. Átlagosan 241 forintos frankárfolyam kellene ahhoz, hogy a futamidő végéig ugyanakkora összeget fizessen vissza az ügyfél, mint forinthitel esetén. Közgazdaságilag érdemes most várni a forinthitelre váltással, hogy a forint erősödjön, és ne realizálja az ügyfél az árfolyamváltozást. Persze rengeteg a CIB Banknál a forintra váltás iránt érdeklődő ügyfél, a részletes kalkulációk után azonban jelenleg 10-ből legalább 9 ügyfél azt választja, hogy marad a devizahitelnél - ismertette Lamboy Judit. Négy év alatt a devizahitelek törelsztőrészlet-növekedésének 80%-át a forint árfolyamgyengülése okozta, a kamatemelés csak 20%-ot indokolt - közölte. Idén, 2010 júliusában lépte át először a frankhitelek törlesztőrészlete a forinthitelét - hívta fel a figyelmet. Úgy vélte, a jelenlegi árfolyamvolatilitás legalább egy évig benne van a pakliban.

A CIB Bank piacelemzést végzett publikus információk alapján, és azt kapták, hogy éppen a CIB svájci frank alapú lakáshitelének a legalacsonyabb a jelenlegi hiteldíja a piacon a vizsgált nagybankok közül, a 2006 januárjában folyósított lakáshiteleket figyelembe véve. Lamboy szerint a bankok többsége marketing célzattal enyhített minimálisan a devizahitelesek terhein (például a középárfolyam alkalmazásával), a CIB azonban azért sem lépte ezt meg, mert csak elhanyagolható könnyebbséget jelentene csak az ügyfelek számára. Az üzletágvezető aláhúzta: az új kormánnyal karöltve kell megoldani a hitelesek problémáit.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vitályos Áron, a CIB Bank értékesítési igazgatója elmondta: 2009. februárja óta 30 ezer ügyfelet kerestek meg, az átsrukturálás iránt közülük 14 ezer ügyfél érdeklődött, végül eddig 6 ezer ügyfél esetében került sor az átstrukturálási szerződés aláírására. Egy darab átsrukturálás költsége közel 92 ezer forint a bank számára, a CIB sem hitelbírálati, módosítási, folyósítási díjat nem számít fel, ráadásul középárfolyamon végezi a konverziót. Az átsrukturált ügyfelek mintegy 24%-a esett eddig újra késedelembe, 90 napon túli késedelembe eddig csak 11%-uk esett. Ez az arány jobb a piaci átlagnál, negatív jelenség viszont, hogy az átstrukturálással rendelkező ügyfelek mintegy 70%-a a könnyített periódust követően nem képes a megnövekedett törlesztőrészletek fizetésére, ebből következően újra át kell strukturálni ezen hitelek többségét (ezt azok esetében lehetett megfigyelni, akik csak egy évre kértek könnyítést).

Kilencfajta könnyítő megoldást alkalmaz a CIB a megszorult adósok esetében - közölte Horváth Krisztián, a CIB lakossági üzletágának üzletfejlesztési igazgatója. Ezek közül van olyan (CIB Megoldás Hitel), amelyet elsősorban azon családok számára kínálják, akik bíznak pénzügyi helyzetük javulásában, hisz a könnyítés lejárta után magasabb lesz a törlesztőrészletük az eredetinél. Ezt a hitelterméket immár forintban is kínálják, bár érthető módon a jelenlegi árfolyam mellett nem népszerű még. A CIB Újratervező Hitel halasztott tőketörlesztésű, "maradványértékes" konstrukció az euróhitelre váltáson gondolkodó ügyfelek számára. Ebben a konsturkcióban a hitelösszeg legfeljebb 35%-ának megfizetése "elhalasztásra" kerül a futamidő végére, bár ennek előtörlesztésére is van mód.

Címkék:
piacelemzés,