Tömegével bukkannak fel hamis érmék - Kell-e tartanunk tőle?

Pénzcentrum2010. július 29. 04:42

Rekordméreteket öltött a forgalomban lévő hamis 1 fontos érmék száma Nagy-Britanniában. A hamisítványok előfordulásának gyakorisága könnyen alááshatja a pénzhasználók címletbe vetett bizalmát.

A brit gazdaságban forgó 1 fontos érmék nagyjából 2,81%-a (kb. minden 36. érme), összesen pedig mintegy 41 millió érme hamisítvány. Ez az arány veszélyezteti a font renoméját, de ami ennél is fontosabb, a hamisítók komoly veszteséget okoznak a gazdaság szereplőinek - hangsúlyozzák brit lapoknak nyilatkozó szakértők.


A hamisítványok aránya már elérte azt a szintet, amikor megfontolandó, hogy kivonják a forgalomból a jelenlegi egyfontosokat, és helyettük újakat bocsássanak ki - hangzott el egy parlamenti vita során. A Brit Királyi Pénzverde szóvivője a kérdésben úgy nyilatkozott, hogy a hamisítványok elszaporodása miatt mindeddig még nem került sor egy címlet újraverésére az Egyesült Királyságban, egy esetleges ilyen döntést pedig nem a pénzverő, hanem a pénzügyminisztérium jogosult meghozni.

Korábban: Ez igen! Így néznek ki a világ talán legszebb bankjegyei

Nem csak a hamisítványok mennyisége, hanem a darabszám növekedésének dinamikája is aggasztó. 2008 őszén a BBC még arról számolt be, hogy az érmék nagyjából 2%-a, összesen kb. 30 millió hamis egyfontos foroghat a gazdaságban. Két éven belül tehát mintegy harmadával nőtt a megtévesztő egyfontos érmék száma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fém forintokat nem hamisítják

Magyarországon az érmehamisítás még a bankjegyhamisításnál is sokkal ritkább. Forintérme hamisítás évek óta nem fordult elő. Legutóbb 5 évvel ezelőtt volt erre próbálkozás, akkor valaki 50 forintosokat kísérelt meg hamisítani, azonban még a forgalomba hozatal előtt lebukott. A tavaly bevezetett 200 forintos érmék sem keltették fel a hamisítók érdeklődését, eddig ugyanis egyetlen hamis példánnyal sem találkoztak a jegybank szakemberei.


Euróhamisítás Magyarországon eddig mindössze egyszer fordult elő 2005-ben, akkor 2 eurósok hamisításával próbálkozott a két leleplezett hamisító. A nálunk előforduló különböző hamis valutaérmék jellemzően nem itthon, hanem külföldön készültek, Magyarországra inkább a turista forgalmon keresztül jutnak el - válaszolta a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Nemzeti Bank.

Címkék: