Így könnyít a frankhitelesek terhén az FHB

Pénzcentrum2010. július 5. 15:02

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. és az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. az ügyfelek számára is áttekinthető intézkedésekkel mérsékli a bankcsoport a svájci frank jelentős árfolyamváltozása miatt várható lakossági törlesztési nehézségeket.

2010. július 6. napjától, várhatóan három hónapig maximum 205,00 CHF/HUF kedvezményes törlesztési árfolyamon számolja el az FHB a svájci frank alapú jelzáloghitelek esedékes törlesztő részletét. Természetesen - ezen időszak alatt is -, amennyiben a törlesztési árfolyam vagy a hitelkonverziós eladási árfolyam alacsonyabb, mint a kedvezményes törlesztési árfolyam, akkor a törlesztő részlet ezen alacsonyabb, tényleges árfolyamon kerül elszámolásra. Amennyiben a Bank által hivatalosan közzétett törlesztési árfolyam vagy hitelkonverziós eladási árfolyam meghaladja a 205,00 CHF/HUF értéket, akkor törlesztő részletet automatikusan a kedvezményes törlesztési árfolyamon számítják át az FHB ügyfeleinek!

Az ügyfelek felerősödött árfolyamkockázatának ilyen újszerű, a hazai piacon egyedülálló módon való csökkentésének feltétele az ügyfelek részéről mindössze a törlesztési fegyelem fenntartása.

Kedvezményes árfolyam összehasonlítása kamatkedvezménnyel

Egy átlagos FHB CHF hitel esetén a 205 forintos kedvezményes törlesztési árfolyam a például vett (2010. 07. 01.) napi tényleges hitel törlesztési árfolyamhoz viszonyítva az alábbiakban megadott, a portfolióban átlagosnak tekinthető hitelparaméterek mellett 2010. július első napjára vetítve 112 bázispont kamatkülönbségnek felel meg.

A számított példában szereplő termék: Piaci kamatozású ingatlancélú hitel (2009. augusztus 1-je előtt szerződött, a Lakossági jelzálogkölcsönök Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint jelzáloglevéllel finanszírozott ügyleteknek minősülő lakossági jelzáloghitelek esetén alkalmazott kondíciókról szóló hirdetmény első terméke)

Paraméterek: Kamat: 7,29 %; Kezelési költség: 0,05 % / hó
Igényelt hitelösszeg: 5.000.000 Ft
Induló törlesztőrészlet: 160,98 CHF
Folyósítás óta eltelt idő: 2 év
Aktuális törlesztőrészlet: 160,53 CHF
Vizsgált dátum: 2010.07.01.
2010.07.01-i törlesztési árfolyam: 221,49

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Aktuális törlesztőrészlet 2010.07.01-i árfo-lyamon: 35.556 Ft
Törlesztőrészlet 205 HUF/CHF-es rögzített árfolyamon: 32.909 (törlesztési árfolyamon megfelel 148,58 CHF-nek)
Ügyfél megtakarítása: 2.647 Ft

A hitel törlesztőrészletének 160,53 CHF-ről 148,58 CHF-re csökkenéséhez 6,17%-ra kellene csökkenteni a kamatot a jelen-legi 7,29%-ról. Ez 112 bázispontos kamatvágásnak felel meg.

A kedvezményes törlesztési árfolyam felfüggesztésre kerül mindazon napokon, amelyeken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megelőző 30 napi svájci frank középárfolyamának átlaga meghaladja a 215,00 CHF/HUF értéket. Az átlagszámítás során azok a napok kerülnek figyelembevételre, amelyeken az MNB hivatalos CHF középárfolyamot jegyez. Az érintett ügyfeleknek levélben meghirdetett kedvezményes, illetve adott esetben a meghosszabbított időszak során tehát egyes törlesztési napokon a CHF/HUF árfolyam fenti algoritmus szerinti változásának függvényében érvényesíthető a kedvezmény, kivéve a fent meghatározott - a bank számára szélsőséges piaci helyzetnek minősülő - esetben, mivel az FHB nincs befolyással az MNB által jegyzett középárfolyamok alakulására. A kedvezményes törlesztési árfolyam felfüggesztése vagy alkalmazásának megszüntetése esetén az FHB a továbbiakban a hivatalosan közzétett hitelkonverziós eladási árfolyamon számítja a fizetendő törlesztő részlet összegét. A kedvezményes törlesztési árfolyam alkalmazása a jelen tájékoztatóban meghirdetett időszakon belül vagy azon túl az FHB Jelzálogbank Nyrt. és az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. részéről egyoldalúan meghosszabbítható vagy megszüntethető.

Címkék: