Egyszerűsödnek az online fizetések és beszedési megbízások

Pénzcentrum2010. július 1. 10:59

Tovább folytatódik az Egységes Euró Fizetési Övezet (azaz a Single Euro Payments Area, SEPA) szabványainak hazai átvétele, melynek révén a magyar bankok ügyfelei az euró kedvező hatásaiban már a bevezetés előtt részesülhetnek. A Magyar SEPA Egyesület áttekintette az online fizetéseket és a beszedési megbízásokat egyszerűsítő lehetőségeket.

A Magyar SEPA Egyesületet 2008-ban hozták létre a legnagyobb magyarországi bankok, azzal a céllal, hogy elősegítse az Egységes Euró Fizetési Övezet (azaz a Single Euro Payments Area, SEPA) szabványainak hazai átvételét. A SEPA lényege, hogy a gazdasági szereplők euróval - úgy belföldön, mint a határokon át - egységes szabályok szerint fizethessenek. Mivel a belföldi pénzforgalmi szolgáltatások helyére a jövőben a SEPA fizetések lépnek, a Magyar SEPA Egyesület célja a hazai bankok és az ügyfelek SEPA felkészülésének elősegítése és összehangolása.

A Magyar SEPA Egyesület megvizsgálta az e-fizetés hazai piacon történő bevezetésének lehetőségét. Ennek lényege, hogy az internetes vásárló a kereskedő weboldalán úgy kezdeményezi a fizetést, hogy a vásárló számlavezető bankjának átutalási megbízást ad, a bank pedig egy visszavonhatatlan fizetési garanciát bocsát ki a kereskedő részére, a tényleges pénzügyi rendezés pedig SEPA-átutalással történik. A bevezetés ütemtervének meghatározására várhatóan 2011-ben kerül sor.

Néhány éven belül az euró átutalások és beszedések egységes módon, a belföldi pénzforgalomban megszokott színvonalon lesznek lebonyolíthatók az egész SEPA övezetben. A SEPA-átutalás lehetőségét ma már több hazai bank kínálja ügyfeleinek, és egy bank már SEPA-beszedések teljesítésére is képes. A SEPA beszedés alapkonstrukciójának széles körű bevezetésével elsősorban a fogyasztók nyernek, akiknek bankjuk - kérésre - a terheléstől számított 8 héten belül feltétel nélkül azonnal kötelesek lesznek visszatéríteni a kifizetett összeget. A fogyasztó a szolgáltatással, vásárlással kapcsolatos reklamációjának ügyintézése során biztos lehet abban, hogy a vitatott összeg az ő bankszámláján kamatozik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Magyar SEPA Egyesület áttekintette a SEPA beszedésre való áttérés hazai lehetőségeit is. A SEPA beszedés fizetési módok belföldi forint műveletekre vonatkozó bevezetésének legkorábbi időpontja 2013 közepe lehet. Ezekre a fejlesztésekre akkor kerülhet sor, amikor megvalósul a bankok közötti napközben elszámolás.

Címkék: